Morgen wil het land obligaties met een looptijd van 10 jaar gaan verkopen. Het rendement op de uitstaande obligaties met een looptijd van 10 jaar is inmiddels gestegen tot meer dan 7%.

Zelfs een geslaagde veiling van Portugese staatsobligaties zal zonder betekenis zijn, omdat een rente van meer dan 7% onmogelijk te betalen valt. Portugal wordt zodoende een lakmoesproef voor Europa.

Ioannis Sokos, strateeg bij BNP Paribas SA in Londen, is van mening dat elke veiling van - voorlopig alleen Portugal en Spanje - als een soort referendum zal worden beschouwd. Zelfs een relatief succes zal als een halve mislukking worden ervaren, met alle gevolgen van dien.

Morgen wil het land obligaties met een looptijd van 10 jaar gaan verkopen. Het rendement op de uitstaande obligaties met een looptijd van 10 jaar is inmiddels gestegen tot meer dan 7%. Zelfs een geslaagde veiling van Portugese staatsobligaties zal zonder betekenis zijn, omdat een rente van meer dan 7% onmogelijk te betalen valt. Portugal wordt zodoende een lakmoesproef voor Europa. Ioannis Sokos, strateeg bij BNP Paribas SA in Londen, is van mening dat elke veiling van - voorlopig alleen Portugal en Spanje - als een soort referendum zal worden beschouwd. Zelfs een relatief succes zal als een halve mislukking worden ervaren, met alle gevolgen van dien.