De Fed vaart al een hele tijd op een vrij stabiele koers: als het herstel doorzet volgens de huidige verwachtingen start de Fed na de zomer met het verlagen van het maandelijkse bedrag aan obligatieaankopen om er ergens midden volgend jaar volledig mee op te houden.

Een eerste renteverhoging volgt dan ongeveer een jaar later. Naarmate het herstel positief (negatief) verrast, kan deze agenda volgens Bart Van Craeynest van Petercam versneld (vertraagd) worden.

Hoe dan ook, naarmate het herstel doorzet, zal de Fed afstappen van het extreem soepele beleid. Daarbij zal ze heel geleidelijk te werk gaan en de communicatie blijven gebruiken om die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Niettemin impliceert dit een grotere volatiliteit voor de financiële markten, wat gebruikelijk is bij een ommekeer in het monetaire beleid.

De Fed vaart al een hele tijd op een vrij stabiele koers: als het herstel doorzet volgens de huidige verwachtingen start de Fed na de zomer met het verlagen van het maandelijkse bedrag aan obligatieaankopen om er ergens midden volgend jaar volledig mee op te houden. Een eerste renteverhoging volgt dan ongeveer een jaar later. Naarmate het herstel positief (negatief) verrast, kan deze agenda volgens Bart Van Craeynest van Petercam versneld (vertraagd) worden. Hoe dan ook, naarmate het herstel doorzet, zal de Fed afstappen van het extreem soepele beleid. Daarbij zal ze heel geleidelijk te werk gaan en de communicatie blijven gebruiken om die overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Niettemin impliceert dit een grotere volatiliteit voor de financiële markten, wat gebruikelijk is bij een ommekeer in het monetaire beleid.