Als het land deze vergoeding betaalt kan de emissie volgens Theodoor Gilissen Bankiers wellicht slagen, maar de financieringskosten gaan steeds zwaarder op de begroting drukken.

Beleggers weten dat het daardoor moeilijker wordt om de staatsschuld onder controle te krijgen en gaan opnieuw hogere risico-opslagen eisen, waardoor de rente weer verder stijgt.

Deze vicieuze cirkel kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers in gang gezet worden wanneer het psychologisch belangrijke niveau van 7% rente wordt overschreden.

De financieringsproblemen van Griekenland en Ierland kwamen afgelopen jaar in een stroomversnelling nadat de 10-jaars rente boven de 7% uitkwam.

Als het land deze vergoeding betaalt kan de emissie volgens Theodoor Gilissen Bankiers wellicht slagen, maar de financieringskosten gaan steeds zwaarder op de begroting drukken. Beleggers weten dat het daardoor moeilijker wordt om de staatsschuld onder controle te krijgen en gaan opnieuw hogere risico-opslagen eisen, waardoor de rente weer verder stijgt. Deze vicieuze cirkel kan volgens Theodoor Gilissen Bankiers in gang gezet worden wanneer het psychologisch belangrijke niveau van 7% rente wordt overschreden. De financieringsproblemen van Griekenland en Ierland kwamen afgelopen jaar in een stroomversnelling nadat de 10-jaars rente boven de 7% uitkwam.