Het begin van de week stond nog in het teken van uitspraken van verschillende vertegenwoordigers van de Federal Reserve, die bleven benadrukken dat het afbouwen van obligatieaankopen nog geruime tijd op zich zou laten wachten en dat dit in nog sterkere mate geldt voor het moment waarop de rente wordt verhoogd.

In het midden van de week brak in Portugal een politieke crisis uit, waarbij twee ministers het veld moesten ruimen. Het rendement op Portugese 10-jaars staatsobligaties steeg daardoor afgelopen woensdag tot boven de 8%, bijna 2%-punt hoger dan op maandag.

Omdat het hier transacties op de secundaire markt betreft, heeft het geen direct effect op de financiering van de Portugese staatsschuld, omdat die loopt via de Europese steunfondsen (tegen een lagere rente).

De crisisachtige sfeer in Portugal leidde wel tot koersverliezen op de aandelenmarkten, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten en de opkomende markten.

Het begin van de week stond nog in het teken van uitspraken van verschillende vertegenwoordigers van de Federal Reserve, die bleven benadrukken dat het afbouwen van obligatieaankopen nog geruime tijd op zich zou laten wachten en dat dit in nog sterkere mate geldt voor het moment waarop de rente wordt verhoogd. In het midden van de week brak in Portugal een politieke crisis uit, waarbij twee ministers het veld moesten ruimen. Het rendement op Portugese 10-jaars staatsobligaties steeg daardoor afgelopen woensdag tot boven de 8%, bijna 2%-punt hoger dan op maandag. Omdat het hier transacties op de secundaire markt betreft, heeft het geen direct effect op de financiering van de Portugese staatsschuld, omdat die loopt via de Europese steunfondsen (tegen een lagere rente). De crisisachtige sfeer in Portugal leidde wel tot koersverliezen op de aandelenmarkten, niet alleen in Europa maar ook in de Verenigde Staten en de opkomende markten.