Afgelopen week wist Portugal nog een kleine lening te plaatsen, maar moest voor een zesmaandslening 3,7% rente betalen. Dat is ongeveer evenveel als Duitsland voor 30 jaar betaalt.

De Portugese rente is afgelopen week weer fors opgelopen en de premie voor de verzekering van Spaanse, Belgische en Ierse obligaties bereikte afgelopen week een topniveau.

Hoewel de Portugese premier José Sócrates nog optimistisch stelde dat het doel voor het terugbrengen van het begrotingstekort naar 7,4% wordt gehaald, blijft de markt nerveus.

Het nieuws in de lokale pers dat de Zwiterse Centrale Bank geen Portugese staatsobligaties meer aanneemt en laat volgens Theodoor Gilissen Bankiers zien dat de kans dat Portugal het derde land is dat in aanmerking komt voor noodhulp groot is.

Portugal is gezien de beperkte omvang geen probleem voor Europa, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. Dat de aandacht na Portugal kan verschuiven naar Spanje is wel een probleem.

Afgelopen week wist Portugal nog een kleine lening te plaatsen, maar moest voor een zesmaandslening 3,7% rente betalen. Dat is ongeveer evenveel als Duitsland voor 30 jaar betaalt. De Portugese rente is afgelopen week weer fors opgelopen en de premie voor de verzekering van Spaanse, Belgische en Ierse obligaties bereikte afgelopen week een topniveau. Hoewel de Portugese premier José Sócrates nog optimistisch stelde dat het doel voor het terugbrengen van het begrotingstekort naar 7,4% wordt gehaald, blijft de markt nerveus. Het nieuws in de lokale pers dat de Zwiterse Centrale Bank geen Portugese staatsobligaties meer aanneemt en laat volgens Theodoor Gilissen Bankiers zien dat de kans dat Portugal het derde land is dat in aanmerking komt voor noodhulp groot is. Portugal is gezien de beperkte omvang geen probleem voor Europa, aldus Theodoor Gilissen Bankiers. Dat de aandacht na Portugal kan verschuiven naar Spanje is wel een probleem.