Het blijft onduidelijk of dit gebeurde naar aanleiding van het uitblijven van een vraag of omdat de Portugese overheid deze beslissing om één of andere reden nam.

Volgens Gavan Nolan, vice president credit research bij Markit Economics, maakt de reden eigenlijk niet zo veel uit. De financiële markten werden zenuwachtig en gingen zich de vraag stellen wie eigenlijk de fors oplopende Europese begrotingskredieten gaat financieren.

Nolan stelt zich de vraag waar het geld vandaan gaat komen om Griekenland en Portugal te ondersteunen wanneer beide landen er niet meer in zouden slagen om beroep te doen op de kapitaalmarkten.

Nolan heeft de euro lang het voordeel van de twijfel gegeven, maar heeft nu toch zijn twijfels over de toekomst van de Europese eenheidsmunt op wat langere termijn.

Afgezien van de huidige crisis wordt de eurozone op langere termijn met een tweede crisis geconfronteerd gezien het ouder worden van de bevolking. Het kan volgens Nolan 10 jaar duren om de begrotingen aan te passen aan de demografische uitdagingen.

Het blijft onduidelijk of dit gebeurde naar aanleiding van het uitblijven van een vraag of omdat de Portugese overheid deze beslissing om één of andere reden nam. Volgens Gavan Nolan, vice president credit research bij Markit Economics, maakt de reden eigenlijk niet zo veel uit. De financiële markten werden zenuwachtig en gingen zich de vraag stellen wie eigenlijk de fors oplopende Europese begrotingskredieten gaat financieren. Nolan stelt zich de vraag waar het geld vandaan gaat komen om Griekenland en Portugal te ondersteunen wanneer beide landen er niet meer in zouden slagen om beroep te doen op de kapitaalmarkten. Nolan heeft de euro lang het voordeel van de twijfel gegeven, maar heeft nu toch zijn twijfels over de toekomst van de Europese eenheidsmunt op wat langere termijn. Afgezien van de huidige crisis wordt de eurozone op langere termijn met een tweede crisis geconfronteerd gezien het ouder worden van de bevolking. Het kan volgens Nolan 10 jaar duren om de begrotingen aan te passen aan de demografische uitdagingen.