In 2008 heeft het pond ruim een kwart van zijn waarde verloren, met alleen al in december een verlies van 18%. De Britse pers spreekt hier en daar al van een 'pondencrisis'.

De koersval voor het pond heeft te maken met de precaire situatie waarin de Britse economie zich bevindt. Algemeen wordt verwacht dat de Bank of England haar basisrente nog verder zal moeten laten zakken, waardoor de koers van het pond verder wordt ondermijnd.

De basisrente in het Verenigd Koninkrijk bedraagt nog 2%, waar dat in de eurozone 2,50% is. De Britse bedrijven kunnen dankzij het zwakke pond hun positie op de buitenlandse markten versterken, maar dat effect wordt geneutraliseerd door vraaguitval op een paar belangrijke markten.

In 2008 heeft het pond ruim een kwart van zijn waarde verloren, met alleen al in december een verlies van 18%. De Britse pers spreekt hier en daar al van een 'pondencrisis'. De koersval voor het pond heeft te maken met de precaire situatie waarin de Britse economie zich bevindt. Algemeen wordt verwacht dat de Bank of England haar basisrente nog verder zal moeten laten zakken, waardoor de koers van het pond verder wordt ondermijnd.De basisrente in het Verenigd Koninkrijk bedraagt nog 2%, waar dat in de eurozone 2,50% is. De Britse bedrijven kunnen dankzij het zwakke pond hun positie op de buitenlandse markten versterken, maar dat effect wordt geneutraliseerd door vraaguitval op een paar belangrijke markten.