De verkiezingsuitslagen van begin november hebben de
politieke verhoudingen in Washington grotendeels bevestigd en er is dus geen duidelijker beeld geschapen over de zogeheten 'fiscal cliff'.

Indien herverkozen president Obama en de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden niet tot een compromis van schuldafbouw komen vòòr 31 december, doemt een enorm pakket besparingen en belastingsverhogingen op die de economie in 2013 in een recessie kunnen duwen.

De onrust die dit vooruitzicht veroorzaakt was reeds zichtbaar in de dalende investeringsbestedingen en capaciteitsbezetting van de bedrijven.

Naarmate de deadline van 31 december nadert, zal het thema in toenemende mate gaan opduiken in de media en ook de consumenten voorzichtiger gaan maken.

De daling van de spaarquote van de gezinnen van 4.4% in juni naar 3.3% in september wakkerde volgens Belfius Research de consumptie aan in het derde kwartaal maar een nieuwe daling van de spaarinspanningen in Q4 is niet gegarandeerd.

De recessie in de eurozone is dan weer een thema dat vooral de Amerikaanse exporteurs zorgen baart. Terwijl de industriële vraag in de rest van de wereld herstelt na een teleurstellende zomer, krimpen de uitvoervolumes naar de eurozone.

De verkiezingsuitslagen van begin november hebben de politieke verhoudingen in Washington grotendeels bevestigd en er is dus geen duidelijker beeld geschapen over de zogeheten 'fiscal cliff'. Indien herverkozen president Obama en de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden niet tot een compromis van schuldafbouw komen vòòr 31 december, doemt een enorm pakket besparingen en belastingsverhogingen op die de economie in 2013 in een recessie kunnen duwen. De onrust die dit vooruitzicht veroorzaakt was reeds zichtbaar in de dalende investeringsbestedingen en capaciteitsbezetting van de bedrijven. Naarmate de deadline van 31 december nadert, zal het thema in toenemende mate gaan opduiken in de media en ook de consumenten voorzichtiger gaan maken. De daling van de spaarquote van de gezinnen van 4.4% in juni naar 3.3% in september wakkerde volgens Belfius Research de consumptie aan in het derde kwartaal maar een nieuwe daling van de spaarinspanningen in Q4 is niet gegarandeerd. De recessie in de eurozone is dan weer een thema dat vooral de Amerikaanse exporteurs zorgen baart. Terwijl de industriële vraag in de rest van de wereld herstelt na een teleurstellende zomer, krimpen de uitvoervolumes naar de eurozone.