De groeimarkten blijven (in mindere mate) de motor van de wereldeconomie.

De evolutie van de rentevoeten weerspiegelt deze zwakke groei en de voortdurende tussenkomst van de monetaire authoriteiten. De groeimarkten zoeken door het dalen van de rente, mogelijk gemaakt door de afnemende inflatoire druk, hun economie te relanceren.

In Europa en de VS staat de rente op een historisch dieptepunt, waar ze waarschijnlijk nog geruime tijd zal blijven.

Basisrentevoeten in de industrielanden blijven laag

De ECB heeft zijn basisrentevoet teruggebracht tot 0,75% gezien de zwakke kredietvraag en het lage inflatieniveau. De FED en de Bank of England hebben bevestigd hun rente al tot minsten eind 2014 laag te zullen houden. Beide centrale banken blijven actief hun programma van niet-conventionele maatregelen hanteren.

De centrale banken hebben een veiligheidsnet gecreëerd

De obligaties op korte termijn (1-3 jaar) van de perifere landen hebben door het aangekondigde OMT programma van de ECB erg goed gepresteerd.

De langere looptijden (10 jaar) blijven daarentegen duurder geprijsd omdat de fundamentele problemen van de crisis niet zijn opgelost.

De steilere helling van de curve zet er volgens Christophe Van Canneyt toe aan om een hoger rendement te gaan zoeken op langere looptijden.

Het monetair beleid in de groeilanden en grondstoffenlanden laat toe de economie te stimuleren.

De vertragende wereldeconomie en de beperkte inflatiedruk zorgden in de groeilanden voor ruimte om de rente te verlagen.

Deze renteverlagingen zouden voor enig tegengewicht voor de tragere groei moeten zorgen.

De groeimarkten blijven (in mindere mate) de motor van de wereldeconomie. De evolutie van de rentevoeten weerspiegelt deze zwakke groei en de voortdurende tussenkomst van de monetaire authoriteiten. De groeimarkten zoeken door het dalen van de rente, mogelijk gemaakt door de afnemende inflatoire druk, hun economie te relanceren. In Europa en de VS staat de rente op een historisch dieptepunt, waar ze waarschijnlijk nog geruime tijd zal blijven. Basisrentevoeten in de industrielanden blijven laagDe ECB heeft zijn basisrentevoet teruggebracht tot 0,75% gezien de zwakke kredietvraag en het lage inflatieniveau. De FED en de Bank of England hebben bevestigd hun rente al tot minsten eind 2014 laag te zullen houden. Beide centrale banken blijven actief hun programma van niet-conventionele maatregelen hanteren. De centrale banken hebben een veiligheidsnet gecreëerdDe obligaties op korte termijn (1-3 jaar) van de perifere landen hebben door het aangekondigde OMT programma van de ECB erg goed gepresteerd. De langere looptijden (10 jaar) blijven daarentegen duurder geprijsd omdat de fundamentele problemen van de crisis niet zijn opgelost. De steilere helling van de curve zet er volgens Christophe Van Canneyt toe aan om een hoger rendement te gaan zoeken op langere looptijden. Het monetair beleid in de groeilanden en grondstoffenlanden laat toe de economie te stimuleren. De vertragende wereldeconomie en de beperkte inflatiedruk zorgden in de groeilanden voor ruimte om de rente te verlagen. Deze renteverlagingen zouden voor enig tegengewicht voor de tragere groei moeten zorgen.