Podcast: Wat hebben Arco, Ageas en Arkimedes met elkaar te maken?

29/06/18 om 15:47 - Bijgewerkt op 02/07/18 om 12:51

Arco, Ageas en Arkimedes zijn allemaal aandelen, maar een coöperatief aandeel is niet hetzelfde als een beursgenoteerd aandeel of een aandeel van een door de overheid opgezet fonds voor startende bedrijven.

Podcast: Wat hebben Arco, Ageas en Arkimedes met elkaar te maken?

© belga

Eind juni maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Zevende Dag duidelijk dat de Arco-coöperanten niet meer op een tussenkomst van de regering moeten rekenen. Hij werd daarin bijgetreden door Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten, die zei dat ze "vreesde" voor de tegemoetkoming.

De Economiekes blikken terug op wat allemaal fout liep met de beloofde staatswaarborg voor het Arco-spaargeld. Er resten de coöperanten nog maar weinig mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen. Zelfs als de fouten van de overheid, het management van Arco of Belfius kunnen bewezen worden, dan dreigt er verjaring van de feiten.

De beste kans op een oplossing voor coöperanten ligt bij Belfius, zoals collega Patrick Claerhout deze week nog in zijn opinie schreef. Een commerciële geste van de bank botst niet met de Europese of de Belgische wetten. Een groot deel van de coöperanten zou nog altijd klant zijn van Belfius.