Griekenland kende zelfs, na Zweden, de hoogste economische groeicijfers in Europa, onder impuls van een sterke domestieke vraag, schaamteloos aangezwengeld met Europese subsidies.

Bij de implosie van de bouwsector in Spanje zakte de lokale economie als een kaartenhuisje ineen, terwijl de scherpe dalingen in de vastgoedprijzen de 4 grootste Ierse banken vrijwel onmiddellijk omver bliezen.

Het plotse opdrogen van de Europese subsidies aan Griekenland brachten de lokale staatsfinanciën in een onmogelijke positie.

Financiële problemen zijn oplosbaar

Deze financiële problemen zijn volgens professor Stefan Duchateau echter oplosbaar mits volgehouden solidariteit vanuit Europa en de nodige budgettaire correcties.

Maar onderliggend wordt een veel belangrijker probleem niet aangepakt, dat op middellange termijn de Eurozone uit één zal splijten.

De efficiëntiegraad van de diverse lidstaten is immers in de afgelopen 10 jaar op alarmerende wijze uit mekaar gegroeid.

Binnen een muntzone is het evidente gevolg hiervan dat de productie zich zal verplaatsen naar die regio met de laagste productiekosten.

Zo steeg de industriële productie in Duitsland over de laatste 10 jaar met 20% , terwijl er in Spanje een daling met 25% moest worden opgetekend. De gevolgen voor de tewerkstelling laten zich gemakkelijk raden.

Het basisprobleem wordt volgens professor Stefan Duchateau duidelijk niet opgelost door de recente draconische besparingsmaatregelen, waarschijnlijk zelfs integendeel.

Griekenland kende zelfs, na Zweden, de hoogste economische groeicijfers in Europa, onder impuls van een sterke domestieke vraag, schaamteloos aangezwengeld met Europese subsidies. Bij de implosie van de bouwsector in Spanje zakte de lokale economie als een kaartenhuisje ineen, terwijl de scherpe dalingen in de vastgoedprijzen de 4 grootste Ierse banken vrijwel onmiddellijk omver bliezen. Het plotse opdrogen van de Europese subsidies aan Griekenland brachten de lokale staatsfinanciën in een onmogelijke positie.Financiële problemen zijn oplosbaar Deze financiële problemen zijn volgens professor Stefan Duchateau echter oplosbaar mits volgehouden solidariteit vanuit Europa en de nodige budgettaire correcties. Maar onderliggend wordt een veel belangrijker probleem niet aangepakt, dat op middellange termijn de Eurozone uit één zal splijten. De efficiëntiegraad van de diverse lidstaten is immers in de afgelopen 10 jaar op alarmerende wijze uit mekaar gegroeid. Binnen een muntzone is het evidente gevolg hiervan dat de productie zich zal verplaatsen naar die regio met de laagste productiekosten. Zo steeg de industriële productie in Duitsland over de laatste 10 jaar met 20% , terwijl er in Spanje een daling met 25% moest worden opgetekend. De gevolgen voor de tewerkstelling laten zich gemakkelijk raden. Het basisprobleem wordt volgens professor Stefan Duchateau duidelijk niet opgelost door de recente draconische besparingsmaatregelen, waarschijnlijk zelfs integendeel.