Hierbij spelen echter vooral de wetten van vraag en aanbod een rol. Platina wordt steeds schaarser, de prijs van dit edele metaal kan alleen maar stijgen. Het einde van de staking betekent niet dat de markt plots overspoeld zal worden door grote voorraden platina, integendeels zelfs.

De platinaprijs wordt ondersteund door het gegeven dat platina ongeveer 30 keer zeldzamer is dan goud, dat op zich al een zeldzame grondstof mag genoemd worden. Bovendien is Zuid-Afrika goed voor ongeveer 70% van de platinavoorraden en de minste onderbreking in de aanvoer kan de prijs voor platina dus zien stijgen.

Hierbij spelen echter vooral de wetten van vraag en aanbod een rol. Platina wordt steeds schaarser, de prijs van dit edele metaal kan alleen maar stijgen. Het einde van de staking betekent niet dat de markt plots overspoeld zal worden door grote voorraden platina, integendeels zelfs. De platinaprijs wordt ondersteund door het gegeven dat platina ongeveer 30 keer zeldzamer is dan goud, dat op zich al een zeldzame grondstof mag genoemd worden. Bovendien is Zuid-Afrika goed voor ongeveer 70% van de platinavoorraden en de minste onderbreking in de aanvoer kan de prijs voor platina dus zien stijgen.