Volgens Johnson Matthey, een belangrijke platinaproducent, heeft zich een verschuiving plaatsgevonden op de markt voor de edelmetalen. Goud is in absolute cijfers duurder geworden dan platina en dat heeft zo zijn consequenties.

Johnson Matthey stelt vast dat veel consumenten platina als een koopje beschouwen sinds het bereiken van de pariteit met het goud.

De Hasseltse juwelier Denis Van Esser merkt op dat platina nog een grote achterstand heeft in te halen, goud wordt nog altijd 25 keer meer dan platina in juwelen gebruikt.

Vanwege prijsomstandigheden kan de vraag naar juwelen een stijgende trend vertonen, maar goud heeft bij de liefhebbers van juwelen toch nog altijd een streepje voor.

Toch verwacht ook Van Esser dat de vraag naar juwelen in platina nog sterk kan stijgen. Vorig jaar werd 76,70 ton platina gebruikt voor juwelen, een hoeveelheid die overeenstemt met 2,50 miljoen troy ounce.

Ter vergelijking: juweliers kochten in 2011 1962,90 ton goud, of 63 miljoen troy ounces. In de tweede helft van het jaar werd echter een daling van de vraag met 13% vastgesteld, onder andere als gevolg van de stijging van de goudprijs.

Morgan Stanley verhoogt prognoses voor vraag naar platina

Morgan Stanley verhoogde recent de prognoses voor de vraag naar platina en dat zelfs op een relatief drastische wijze. De zakenbank ziet de vraag naar platina vanuit de hoek van de juweliers dit jaar met 8,90% stijgen. Tussen 2011 en 2017 zou er zelfs sprake zijn van een stijging van de vraag met 36,70%.

Daarmee maakt Morgan Stanley in feite een bocht van 90°, want voordien werd uitgegaan van een daling van de vraag in de komende jaren met meer dan 20%. Het relatief goedkoop zijn van platina speelt een rol, maar ook de toenemende populariteit van platina bij de juwelenliefhebbers.

Volgens Johnson Matthey, een belangrijke platinaproducent, heeft zich een verschuiving plaatsgevonden op de markt voor de edelmetalen. Goud is in absolute cijfers duurder geworden dan platina en dat heeft zo zijn consequenties. Johnson Matthey stelt vast dat veel consumenten platina als een koopje beschouwen sinds het bereiken van de pariteit met het goud. De Hasseltse juwelier Denis Van Esser merkt op dat platina nog een grote achterstand heeft in te halen, goud wordt nog altijd 25 keer meer dan platina in juwelen gebruikt. Vanwege prijsomstandigheden kan de vraag naar juwelen een stijgende trend vertonen, maar goud heeft bij de liefhebbers van juwelen toch nog altijd een streepje voor. Toch verwacht ook Van Esser dat de vraag naar juwelen in platina nog sterk kan stijgen. Vorig jaar werd 76,70 ton platina gebruikt voor juwelen, een hoeveelheid die overeenstemt met 2,50 miljoen troy ounce. Ter vergelijking: juweliers kochten in 2011 1962,90 ton goud, of 63 miljoen troy ounces. In de tweede helft van het jaar werd echter een daling van de vraag met 13% vastgesteld, onder andere als gevolg van de stijging van de goudprijs.Morgan Stanley verhoogt prognoses voor vraag naar platina Morgan Stanley verhoogde recent de prognoses voor de vraag naar platina en dat zelfs op een relatief drastische wijze. De zakenbank ziet de vraag naar platina vanuit de hoek van de juweliers dit jaar met 8,90% stijgen. Tussen 2011 en 2017 zou er zelfs sprake zijn van een stijging van de vraag met 36,70%. Daarmee maakt Morgan Stanley in feite een bocht van 90°, want voordien werd uitgegaan van een daling van de vraag in de komende jaren met meer dan 20%. Het relatief goedkoop zijn van platina speelt een rol, maar ook de toenemende populariteit van platina bij de juwelenliefhebbers.