Bij piraten denkt iedereen aan de zeerovers uit de 17de en de 18de eeuw, mannen met een houten been, een ooglapje en een hoogst onbetrouwbaar uiterlijk.

Ze bevoeren de wereldzeeën met de Black Roger in de top van de mast van hun schip, de piratenvlag met de doodskop. Die piraten stalen alles wat ze onder handen kregen.

Ze leefden in georganiseerde groepen die in onverkende delen van de wereld operatief waren. De zeerovers ontwikkelden een aantal regels die nadien in de gewone maatschappij geïntegreerd raakten: het kiezen van een leider, ze hadden een eerste vorm van sociaal systeem voor piraten die niet meer bekwaam waren om mee uit kaperen te varen, lieten vrouwen toe om piraat te worden enzovoort.

Deze regels werden later ook in de bedrijfswereld geïntegreerd. Volgens Vergne en Durand zijn er nu opnieuw een aantal piratenorganisaties actief die op hun beurt ons systeem grondig gaan wijzigen. Ze bevaren echter niet meer de zeven wereldzeeën, maar wel de digitale wereld.

Groepen en websites zoals Anonymous, 4chan, Reddit en Wikileaks zijn nu echter op hun beurt bezig om ons politiek, sociaal en maatschappelijk system grondig te veranderen.

Ze keren zich met name tegen de vloed aan regelgevingen zoals die ons door de overheden worden opgelegd. Vergne en Durand zijn van mening dat de invloed van deze websites en groepen op termijn veel groter zal zijn dan we ons nu kunnen voorstellen.

Bij piraten denkt iedereen aan de zeerovers uit de 17de en de 18de eeuw, mannen met een houten been, een ooglapje en een hoogst onbetrouwbaar uiterlijk. Ze bevoeren de wereldzeeën met de Black Roger in de top van de mast van hun schip, de piratenvlag met de doodskop. Die piraten stalen alles wat ze onder handen kregen. Ze leefden in georganiseerde groepen die in onverkende delen van de wereld operatief waren. De zeerovers ontwikkelden een aantal regels die nadien in de gewone maatschappij geïntegreerd raakten: het kiezen van een leider, ze hadden een eerste vorm van sociaal systeem voor piraten die niet meer bekwaam waren om mee uit kaperen te varen, lieten vrouwen toe om piraat te worden enzovoort. Deze regels werden later ook in de bedrijfswereld geïntegreerd. Volgens Vergne en Durand zijn er nu opnieuw een aantal piratenorganisaties actief die op hun beurt ons systeem grondig gaan wijzigen. Ze bevaren echter niet meer de zeven wereldzeeën, maar wel de digitale wereld. Groepen en websites zoals Anonymous, 4chan, Reddit en Wikileaks zijn nu echter op hun beurt bezig om ons politiek, sociaal en maatschappelijk system grondig te veranderen. Ze keren zich met name tegen de vloed aan regelgevingen zoals die ons door de overheden worden opgelegd. Vergne en Durand zijn van mening dat de invloed van deze websites en groepen op termijn veel groter zal zijn dan we ons nu kunnen voorstellen.