Het grootste risico is een parlement zonder absolute meerderheid, wat zou kunnen ontstaan als Bersani of (veel minder waarschijnlijk) Berlusconi een meerderheid in het Lagerhuis wint, maar niemand een meerderheid in de Senaat kan controleren. Zo'n resultaat zou waarschijnlijk binnen een paar maanden leiden tot nieuwe verkiezingen.

Een staartrisico (een van de minst waarschijnlijke mogelijkheden) is dat Berlusconi een absolute meerderheid in zowel het Lagerhuis als de Senaat wint. Dit is niet erg waarschijnlijk, want daarvoor moet Berlusconi op een brede basis sterke resultaten boeken in grote gebieden.

De markt leekhet met de verwachting voor de verkiezingsuitslag aanvankelijk eens te zijn: er was weinig risicopremie voor een negatieve uitslag ingeprijsd in de markt voor Italiaanse staatsobligaties.

Als de verwachtingen van Mai blijken te kloppen, verdwijnen daarmee de staartrisico's, wat tot een kortetermijnrally in Italiaanse staatsobligaties deze week kan leiden.

Het grootste risico is een parlement zonder absolute meerderheid, wat zou kunnen ontstaan als Bersani of (veel minder waarschijnlijk) Berlusconi een meerderheid in het Lagerhuis wint, maar niemand een meerderheid in de Senaat kan controleren. Zo'n resultaat zou waarschijnlijk binnen een paar maanden leiden tot nieuwe verkiezingen. Een staartrisico (een van de minst waarschijnlijke mogelijkheden) is dat Berlusconi een absolute meerderheid in zowel het Lagerhuis als de Senaat wint. Dit is niet erg waarschijnlijk, want daarvoor moet Berlusconi op een brede basis sterke resultaten boeken in grote gebieden. De markt leekhet met de verwachting voor de verkiezingsuitslag aanvankelijk eens te zijn: er was weinig risicopremie voor een negatieve uitslag ingeprijsd in de markt voor Italiaanse staatsobligaties. Als de verwachtingen van Mai blijken te kloppen, verdwijnen daarmee de staartrisico's, wat tot een kortetermijnrally in Italiaanse staatsobligaties deze week kan leiden.