Mohamed El-Erian stelt dat als gevolg van het wegvallen van het vertrouwen in het consumentenkrediet het groeipotentieel van de VS-economie is afgebot.

Hij spreekt in dat verband van een 'new normal', een nieuw maximum groeitempo. Dat zou niet langer gemiddeld 3% bedragen, maar eerder 2% of zelfs minder.

Andere economen spreken eveneens van een 'New Era'. David Rosenberg, nu bij een Canadese broker actief maar vroeger een topeconoom bij Bank of America, stelt vast dat er een radicale ommekeer heeft plaatsgevonden in het bestedingspatroon van de huisgezinnen. De Amerikanen gedragen zich anders en zal geruime tijd zo blijven.

Rosenberg stelt dat ze zullen moeten leren minder te spenderen, hun schulden af te bouwen en weer te gaan sparen. Dat belooft een lang en pijnlijk proces te worden, ook op Wall Street.

Mohamed El-Erian stelt dat als gevolg van het wegvallen van het vertrouwen in het consumentenkrediet het groeipotentieel van de VS-economie is afgebot. Hij spreekt in dat verband van een 'new normal', een nieuw maximum groeitempo. Dat zou niet langer gemiddeld 3% bedragen, maar eerder 2% of zelfs minder. Andere economen spreken eveneens van een 'New Era'. David Rosenberg, nu bij een Canadese broker actief maar vroeger een topeconoom bij Bank of America, stelt vast dat er een radicale ommekeer heeft plaatsgevonden in het bestedingspatroon van de huisgezinnen. De Amerikanen gedragen zich anders en zal geruime tijd zo blijven. Rosenberg stelt dat ze zullen moeten leren minder te spenderen, hun schulden af te bouwen en weer te gaan sparen. Dat belooft een lang en pijnlijk proces te worden, ook op Wall Street.