Pimco: “Opletten met verdere stijging van de olieprijzen”

De inflatieverwachtingen zijn voor diverse regio’s in wereld aan het oplopen, en vormen met name in opkomende economieën een belangrijk aandachtspunt. De inflatieverwachtingen worden opgedreven door het extreem soepele monetaire beleid van centrale banken in diverse regio’s en het vernauwen van de zogeheten ‘output gap’.

Pimco: “Daarnaast kan een verdere scherpe stijging van de olieprijzen, aangedreven door de onrust in het Midden-Oosten, ertoe leiden dat de algemeen verwachte ‘zachte landing’ van de wereldeconomie om kan slaan in een sterkere neergang met stagflationaire effecten.”

Tijdens het recente Pimco-forum werd een cyclische verhoging van de mondiale inflatie voorzien, waarbij wordt gevreesd dat de meeste centrale banken de inflatie in 2011 waarschijnlijk tot boven de streefniveaus zullen laten oplopen: “De ECB en mogelijk ook de Bank of England zullen naar verwachting hun monetaire beleid inzetten om een stijgende inflatie tegen te gaan. Gezien de trage groei die voor zowel de eurozone als het Verenigd Koninkrijk wordt voorzien, zal het monetaire beleid daar naar verwachting niet verder worden aangescherpt dan al was ingeprijsd in de markt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content