Het verkrappen van het beleid vond pas serieus plaats in 2007/2008, toen het al veel te laat was om de extreme vastgoed, krediet en consumptiebubbles in de 'PIGS' te voorkomen.

De implosie van deze zeepbellen is volgens NIBC Market Research de belangrijkste reden voor de huidige schuldencrisis in de euro zone.

Echter, de hoofdrolspelers (Duitsland en de 'PIGS') zijn nu van rol gewisseld. Terwijl de PIGS zich nu in een depressie bevinden (wat wordt aangegeven door het nagenoeg afwezige Spaanse groeiherstel), is Duitsland nu juist aan een sterk herstel bezig.

Aangezien monetair beleid van de ECB wordt gegijzeld door de 'PIGS' en de schuldencrisis, zullen volgens NIBC Market Research te ruime monetaire condities voor Duitsland de groei in Duitsland blijven aanzwengelen.

Daar tegenover staan de PIGS. In de 'boom-bust' zone die de euro zone momenteel is zullen zij met een langdurige depressie te maken hebben zolang een euro-exit niet als optie wordt gezien voor deze landen.

Het verkrappen van het beleid vond pas serieus plaats in 2007/2008, toen het al veel te laat was om de extreme vastgoed, krediet en consumptiebubbles in de 'PIGS' te voorkomen. De implosie van deze zeepbellen is volgens NIBC Market Research de belangrijkste reden voor de huidige schuldencrisis in de euro zone. Echter, de hoofdrolspelers (Duitsland en de 'PIGS') zijn nu van rol gewisseld. Terwijl de PIGS zich nu in een depressie bevinden (wat wordt aangegeven door het nagenoeg afwezige Spaanse groeiherstel), is Duitsland nu juist aan een sterk herstel bezig. Aangezien monetair beleid van de ECB wordt gegijzeld door de 'PIGS' en de schuldencrisis, zullen volgens NIBC Market Research te ruime monetaire condities voor Duitsland de groei in Duitsland blijven aanzwengelen. Daar tegenover staan de PIGS. In de 'boom-bust' zone die de euro zone momenteel is zullen zij met een langdurige depressie te maken hebben zolang een euro-exit niet als optie wordt gezien voor deze landen.