Deze zal een snellere en accuratere telling van de fotonen (basis quantumeenheid van licht) mogelijk maken in tal van applicaties waar ultralage lichtniveaus dienen gemeten te worden.

De nieuwe technologie kan van groot belang zijn in domeinen als medische beeldvorming, vooral in de positronemissietomografie (PET) en bij in-vitrodiagnosetechnieken zoals DNA-sequentiëring en proteïne-/DNA-chips.

Andere pertinente domeinen zijn ook de hoge-energiefysica, nachtzichtsystemen en andere applicaties waarbij momenteel gebruikgemaakt wordt van lichtdetectors op basis van zogenaamde fotomultiplicatorbuizen.

Net als de meeste alternatieven op basis van halfgeleiders, zou deze nieuwe digitale silicium fotomultiplicatortechnologie de productie moeten mogelijk maken van kleinere en lichtere apparatuur op batterijen die ingezet worden in domeinen als medische diagnosestelling en bewaking.

De ongeëvenaarde prestaties van het prototype van de Philipsdetector, in termen van snelheid en achtergrondpulsen (dark counts) zullen voorgesteld worden ter gelegenheid van de IEEE Nuclear Science Symposium and Medical Imaging Conference, die van 25 tot 31 oktober doorgaat in Orlando, Florida (Verenigde Staten).

Enkele andere belangrijke kenmerken van deze nieuwe lichtdetectietechnologie zijn de robuustheid, het lage stroomverbruik, de efficiëntie van de lichtdetectie en de hoge graad van integratie tussen de optische detector en bijbehorende elektronische componenten.

Deze zal een snellere en accuratere telling van de fotonen (basis quantumeenheid van licht) mogelijk maken in tal van applicaties waar ultralage lichtniveaus dienen gemeten te worden. De nieuwe technologie kan van groot belang zijn in domeinen als medische beeldvorming, vooral in de positronemissietomografie (PET) en bij in-vitrodiagnosetechnieken zoals DNA-sequentiëring en proteïne-/DNA-chips. Andere pertinente domeinen zijn ook de hoge-energiefysica, nachtzichtsystemen en andere applicaties waarbij momenteel gebruikgemaakt wordt van lichtdetectors op basis van zogenaamde fotomultiplicatorbuizen. Net als de meeste alternatieven op basis van halfgeleiders, zou deze nieuwe digitale silicium fotomultiplicatortechnologie de productie moeten mogelijk maken van kleinere en lichtere apparatuur op batterijen die ingezet worden in domeinen als medische diagnosestelling en bewaking. De ongeëvenaarde prestaties van het prototype van de Philipsdetector, in termen van snelheid en achtergrondpulsen (dark counts) zullen voorgesteld worden ter gelegenheid van de IEEE Nuclear Science Symposium and Medical Imaging Conference, die van 25 tot 31 oktober doorgaat in Orlando, Florida (Verenigde Staten). Enkele andere belangrijke kenmerken van deze nieuwe lichtdetectietechnologie zijn de robuustheid, het lage stroomverbruik, de efficiëntie van de lichtdetectie en de hoge graad van integratie tussen de optische detector en bijbehorende elektronische componenten.