Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "De volatiliteit op de markten blijft relatief laag, de correlaties tussen de verschillende activaklassen anderzijds groot. Het zou niet meer dan redelijk zijn te veronderstellen dat als G20 een overeenkomst over de valutakoersen bereikt, dit duidelijke gevolgen voor de globale liquiditeit zal hebben. Per saldo zal ook de volatiliteit dan beïnvloed worden."

Het toelaten van de appreciatie van enkele valuta's zou de noodzaak voor interventies bij de Aziatische centrale banken doen afnemen. Gijsels: "Daardoor zou de liquiditeit afnemen. Hetzelfde effect kan worden bereikt wanneer de FED haar politiek van quantitative easing matigt. Hierbij dient opgemerkt dat liquiditeit de belangrijkste stimulans voor volatiliteit is. Een afgenomen liquiditeit kan meebrengen dat relatief kleine bewegingen een relatief grotere impact hebben, precies omdat er minder geld op de markt is. De gebeurtenissen van 2008 bewijzen dit. Precies daarom verwacht ik in de komende maanden een toename van de volatiliteit."

Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "De volatiliteit op de markten blijft relatief laag, de correlaties tussen de verschillende activaklassen anderzijds groot. Het zou niet meer dan redelijk zijn te veronderstellen dat als G20 een overeenkomst over de valutakoersen bereikt, dit duidelijke gevolgen voor de globale liquiditeit zal hebben. Per saldo zal ook de volatiliteit dan beïnvloed worden." Het toelaten van de appreciatie van enkele valuta's zou de noodzaak voor interventies bij de Aziatische centrale banken doen afnemen. Gijsels: "Daardoor zou de liquiditeit afnemen. Hetzelfde effect kan worden bereikt wanneer de FED haar politiek van quantitative easing matigt. Hierbij dient opgemerkt dat liquiditeit de belangrijkste stimulans voor volatiliteit is. Een afgenomen liquiditeit kan meebrengen dat relatief kleine bewegingen een relatief grotere impact hebben, precies omdat er minder geld op de markt is. De gebeurtenissen van 2008 bewijzen dit. Precies daarom verwacht ik in de komende maanden een toename van de volatiliteit."