Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "Ik blijf op de eerste plaats voorzichtig voor de Europese periferie. Het Griekse probleem is nog niet opgelost, ondanks het feit dat we een reddingspakket hebben. Het is overigens zaak om tijdig in te grijpen wil men een herhaling van het Lehman-scenario voorkomen. Anderzijds hebben we kunnen vaststellen hoe moeilijk het is om hulp aan andere landen uit de eurozone te geven. De starre houding van Duitsland sprak in dat verband boekdelen."

Gijsels merkt op dat Griekenland maar een symptoom is van een aantal dingen die veel dieper zitten: "Op de eerste plaats zijn er nu ook vragen rond de euro gerezen, voor het eerst ondergaat de Europese eenheidsmunt een stresstest. Daarnaast is het hoe dan ook zo dat er wereldwijd veel te veel schulden zijn aangegaan. We gaan naar een situatie waarbij landen met te veel schulden gaan gepenaliseerd worden, terwijl landen met weinig schulden beloond gaan worden. Daardoor komen alternatieven voor de euro als de Noorse kroon en de Nieuw-Zeelandse dollar in de kijker te staan. Het schuldenprobleem leidt er toe dat ook de munten en de obligaties van de emerging markets aantrekkelijker gaan worden. Meer diversificatie in de obligatieportefeuille dringt zich dan ook op."

Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "Ik blijf op de eerste plaats voorzichtig voor de Europese periferie. Het Griekse probleem is nog niet opgelost, ondanks het feit dat we een reddingspakket hebben. Het is overigens zaak om tijdig in te grijpen wil men een herhaling van het Lehman-scenario voorkomen. Anderzijds hebben we kunnen vaststellen hoe moeilijk het is om hulp aan andere landen uit de eurozone te geven. De starre houding van Duitsland sprak in dat verband boekdelen." Gijsels merkt op dat Griekenland maar een symptoom is van een aantal dingen die veel dieper zitten: "Op de eerste plaats zijn er nu ook vragen rond de euro gerezen, voor het eerst ondergaat de Europese eenheidsmunt een stresstest. Daarnaast is het hoe dan ook zo dat er wereldwijd veel te veel schulden zijn aangegaan. We gaan naar een situatie waarbij landen met te veel schulden gaan gepenaliseerd worden, terwijl landen met weinig schulden beloond gaan worden. Daardoor komen alternatieven voor de euro als de Noorse kroon en de Nieuw-Zeelandse dollar in de kijker te staan. Het schuldenprobleem leidt er toe dat ook de munten en de obligaties van de emerging markets aantrekkelijker gaan worden. Meer diversificatie in de obligatieportefeuille dringt zich dan ook op."