Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "De recente sterke groei van de Europese economie zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk niet herhaald kunnen worden. Vooral de Duitse BBP-cijfers zijn indrukwekkend, met een BBP-groei van 2,20% op kwartaalbasis. Dat is het hoogste tempo sinds de eenmaking van beide Duitslanden. Het zijn met name de export en de investeringen die de belangrijkste drijfveren van de groei zijn."

De eerste signalen van een economische groeivertraging zijn al merkbaar, zo stelt Gijsels: "De index van de aankoopmanagers gaf in augustus al aan dat de verwerkende industrie en de dienstensector het moeilijker beginnen te krijgen. De PMI headline index daalde van 56,70 naar 56,10. Dat stemt ongeveer overeen met een groei van iets meer dan een half procent in het derde kwartaal."

Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "De recente sterke groei van de Europese economie zal in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk niet herhaald kunnen worden. Vooral de Duitse BBP-cijfers zijn indrukwekkend, met een BBP-groei van 2,20% op kwartaalbasis. Dat is het hoogste tempo sinds de eenmaking van beide Duitslanden. Het zijn met name de export en de investeringen die de belangrijkste drijfveren van de groei zijn." De eerste signalen van een economische groeivertraging zijn al merkbaar, zo stelt Gijsels: "De index van de aankoopmanagers gaf in augustus al aan dat de verwerkende industrie en de dienstensector het moeilijker beginnen te krijgen. De PMI headline index daalde van 56,70 naar 56,10. Dat stemt ongeveer overeen met een groei van iets meer dan een half procent in het derde kwartaal."