Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "Drie dingen moeten gebeuren om de markten gerust te stellen. Op de eerste plaats is er de fiscale consolidatie, waarvan iedereen wel overtuigd is dat ze moet gebeuren. De meeste Europese landen gaan de broeksriem moeten aantrekken. Er is sprake van heel zware maatregelen, waarvan we de gevolgen nog niet volledig kunnen inschatten."

Die fiscale consolidatie moet ten tweede worden door ondersteund door monetaire maatregelen. Er moet met andere woorden meer liquiditeit in het systeem gepompt worden. Gijsels: "Tenslotte moeten de grote onevenwichten weggewerkt worden, bijvoorbeeld tussen China en de rest van de wereld en tussen Duitsland en de rest van Europa. Dat betekent dat zowel China als Duitsland de binnenlandse consumptie moeten gaan stimuleren. Tot aan deze drie voorwaarden is voldaan, kan de volatiliteit op de financiële markten hoog blijven."

Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "Drie dingen moeten gebeuren om de markten gerust te stellen. Op de eerste plaats is er de fiscale consolidatie, waarvan iedereen wel overtuigd is dat ze moet gebeuren. De meeste Europese landen gaan de broeksriem moeten aantrekken. Er is sprake van heel zware maatregelen, waarvan we de gevolgen nog niet volledig kunnen inschatten." Die fiscale consolidatie moet ten tweede worden door ondersteund door monetaire maatregelen. Er moet met andere woorden meer liquiditeit in het systeem gepompt worden. Gijsels: "Tenslotte moeten de grote onevenwichten weggewerkt worden, bijvoorbeeld tussen China en de rest van de wereld en tussen Duitsland en de rest van Europa. Dat betekent dat zowel China als Duitsland de binnenlandse consumptie moeten gaan stimuleren. Tot aan deze drie voorwaarden is voldaan, kan de volatiliteit op de financiële markten hoog blijven."