Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "Het probleem van Griekenland geeft een goed voorbeeld van wat er hier in Europa gebeurt. Vanwege de zware besparingsmaatregelen dreigt Griekenland in een recessie of zelfs erger weg te zakken. Vanwege de hoge schuldengraad dreigt er tevens deflatiegevaar. Kijken we naar het oosten, dan zien we een heel ander verhaald. China ondervind op het vlak van lonen, voeding, vastgoed enzovoort inflatie."

In Europa zal met andere woorden de basisrente laag moeten blijven, terwijl in het oosten de trend eerder hogere rentevoeten aangeeft. Gijsels: "India heeft de rente al verhoogd, terwijl China waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar de koers van de yuan zal laten appreciëren. We krijgen met andere woorden een interessante cocktail: de helft van de wereld wordt met inflatie geconfronteerd, de andere helft met deflatie. China heeft in het verleden deflatie geëxporteerd en gaat nu waarschijnlijk hetzelfde doen met inflatie. Het is interessant om af te wachten hoe de botsing tussen beiden gaat gebeuren. Gaat dit een mooie mix vormen of moeten we ons aan minder gunstige gebeurtenissen verwachten. Interessant om te zien hoe beiden met elkaar verbonden gaan worden."

Philippe Gijsels (Fortis BNPP): "Het probleem van Griekenland geeft een goed voorbeeld van wat er hier in Europa gebeurt. Vanwege de zware besparingsmaatregelen dreigt Griekenland in een recessie of zelfs erger weg te zakken. Vanwege de hoge schuldengraad dreigt er tevens deflatiegevaar. Kijken we naar het oosten, dan zien we een heel ander verhaald. China ondervind op het vlak van lonen, voeding, vastgoed enzovoort inflatie." In Europa zal met andere woorden de basisrente laag moeten blijven, terwijl in het oosten de trend eerder hogere rentevoeten aangeeft. Gijsels: "India heeft de rente al verhoogd, terwijl China waarschijnlijk in de tweede helft van het jaar de koers van de yuan zal laten appreciëren. We krijgen met andere woorden een interessante cocktail: de helft van de wereld wordt met inflatie geconfronteerd, de andere helft met deflatie. China heeft in het verleden deflatie geëxporteerd en gaat nu waarschijnlijk hetzelfde doen met inflatie. Het is interessant om af te wachten hoe de botsing tussen beiden gaat gebeuren. Gaat dit een mooie mix vormen of moeten we ons aan minder gunstige gebeurtenissen verwachten. Interessant om te zien hoe beiden met elkaar verbonden gaan worden."