Philippe Gijsels (BNPP Fortis): "Laat ons de situatie in een algemeen kader bekeken. Rente trekt wereldwijd aan, niet alleen in Europa of de Verenigde Staten. De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie is al met ongeveer een vol procent gestegen. Vergeet ook het effect niet van de handhaving van de belastingverlaging die in de VS werd aangekondigd. Het gecombineerd effect van QE2 en de belastingverlaging wakkeren de inflatievrees aan."

Bovendien loopt het Amerikaans overheidsdeficiet op. Gijsels: "Alles duwt dus in de richting van een hogere rente. Daarbij moeten we er ook rekening mee houden dat de rente historisch laag is. Het is niet normaal dat we zo'n lage rente kennen als vandaag. Die stijging van de rente moet dus gerelativeerd worden."

Philippe Gijsels (BNPP Fortis): "Laat ons de situatie in een algemeen kader bekeken. Rente trekt wereldwijd aan, niet alleen in Europa of de Verenigde Staten. De rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie is al met ongeveer een vol procent gestegen. Vergeet ook het effect niet van de handhaving van de belastingverlaging die in de VS werd aangekondigd. Het gecombineerd effect van QE2 en de belastingverlaging wakkeren de inflatievrees aan." Bovendien loopt het Amerikaans overheidsdeficiet op. Gijsels: "Alles duwt dus in de richting van een hogere rente. Daarbij moeten we er ook rekening mee houden dat de rente historisch laag is. Het is niet normaal dat we zo'n lage rente kennen als vandaag. Die stijging van de rente moet dus gerelativeerd worden."