Philippe Gijsels (BNPP Fortis):"Inderdaad, Ierland gaat nog voor Kerstmis Europese hulp aanvragen, waarna Portugal in het eerste kwartaal van volgend jaar gaat volgen. Waarom Ierland momenteel (nog) geen hulp wil? Op de eerste plaats ligt een reddingsplan erg moeilijk vanwege het gunstige fiscale regime dat in het land heerst. De belastingen zullen hoe dan ook omhoog moeten. Daarnaast dreigt een stuk autonomie verloren te gaan. Anderzijds is Duitsland gebaat bij snelle hulp, want in maart zijn er verkiezingen. Daarom verkiezen de Duitsers om niet te wachten, maar om nu hulp aan te bieden."

Ook voor de Europese Centrale Bank ligt het reddingsplan moeilijk. Gijsels: "In het geval van Ierland is er sprake van bankproblemen en het land heeft geprobeerd om de eigen banksector, die goed is voor 30% tot 50% van het BBP, eigenhandig te redden. Het probleem reikt echter veel verder dan alleen maar de Ierse bankensector. Veel Ierse banken kregen een Europese life line, wat betekent dat ze via een open discount window cash kunnen krijgen voor obligaties. De ECB kan echter haar monetaire politiek niet normaliseren zolang Ierland aan die life line ligt."

Philippe Gijsels (BNPP Fortis):"Inderdaad, Ierland gaat nog voor Kerstmis Europese hulp aanvragen, waarna Portugal in het eerste kwartaal van volgend jaar gaat volgen. Waarom Ierland momenteel (nog) geen hulp wil? Op de eerste plaats ligt een reddingsplan erg moeilijk vanwege het gunstige fiscale regime dat in het land heerst. De belastingen zullen hoe dan ook omhoog moeten. Daarnaast dreigt een stuk autonomie verloren te gaan. Anderzijds is Duitsland gebaat bij snelle hulp, want in maart zijn er verkiezingen. Daarom verkiezen de Duitsers om niet te wachten, maar om nu hulp aan te bieden." Ook voor de Europese Centrale Bank ligt het reddingsplan moeilijk. Gijsels: "In het geval van Ierland is er sprake van bankproblemen en het land heeft geprobeerd om de eigen banksector, die goed is voor 30% tot 50% van het BBP, eigenhandig te redden. Het probleem reikt echter veel verder dan alleen maar de Ierse bankensector. Veel Ierse banken kregen een Europese life line, wat betekent dat ze via een open discount window cash kunnen krijgen voor obligaties. De ECB kan echter haar monetaire politiek niet normaliseren zolang Ierland aan die life line ligt."