Philippe Gijsels (BNPP Fortis): "Ik verwacht dat Ierland alleszins voor Kerstmis een reddingsplan gaat aanvragen, waarna Portugal in het eerste kwartaal van 2011 gaat volgen. Beide problemen lijken nog beheersbaar, het gaat in beide gevallen om bedragen van enkele tientallen miljarden euro. Het Europees stabilisatiefonds van 750 miljard euro kan deze problemen nog wel de baas. Dat zou natuurlijk anders worden wanneer ook Spanje de gevarenzone betreedt. In het geval van dat land spreken we over een bedrag van 300 tot 500 miljard euro of zelfs meer. In de komende weken zal de koers van de euro dan ook zeer gevoelig blijven voor de evolutie van de Spaanse economie."

De politieke malaise in ons land heeft tot dusver nog niet voor extra druk gezorgd. Daar kan volgens Gijsels echter nog verandering in komen: "De economische cijfers zijn in ons land nog steeds relatief goed en dat houdt de crisis voorlopig op afstand. De risico's kunnen echter gaan toenemen wanneer er geen definitieve oplossing wordt gevonden. De financiële markten laten voorlopig alles vrij goed over zich heengaan, maar waakzaamheid blijft geboden. Niets zegt dat België gevrijwaard zal blijven voor de begrotingscrisis."

Philippe Gijsels (BNPP Fortis): "Ik verwacht dat Ierland alleszins voor Kerstmis een reddingsplan gaat aanvragen, waarna Portugal in het eerste kwartaal van 2011 gaat volgen. Beide problemen lijken nog beheersbaar, het gaat in beide gevallen om bedragen van enkele tientallen miljarden euro. Het Europees stabilisatiefonds van 750 miljard euro kan deze problemen nog wel de baas. Dat zou natuurlijk anders worden wanneer ook Spanje de gevarenzone betreedt. In het geval van dat land spreken we over een bedrag van 300 tot 500 miljard euro of zelfs meer. In de komende weken zal de koers van de euro dan ook zeer gevoelig blijven voor de evolutie van de Spaanse economie." De politieke malaise in ons land heeft tot dusver nog niet voor extra druk gezorgd. Daar kan volgens Gijsels echter nog verandering in komen: "De economische cijfers zijn in ons land nog steeds relatief goed en dat houdt de crisis voorlopig op afstand. De risico's kunnen echter gaan toenemen wanneer er geen definitieve oplossing wordt gevonden. De financiële markten laten voorlopig alles vrij goed over zich heengaan, maar waakzaamheid blijft geboden. Niets zegt dat België gevrijwaard zal blijven voor de begrotingscrisis."