Philippe Gijsels (BNP Paribas): "Het evenaren en breken van het record zal de komende dagen overal de voorpagina's halen, ook in het buitenland. Toch denk ik dat het niet onmiddellijk een grote impact zal hebben op de spreads omdat het moeilijk als een verassing zal komen."

De spreads van de Belgische 10 jaar boven Duitsland ligt traditioneel tussen de spread Frankrijk over Duitsland en Italie over Duitsland en normaal gezien veel dichter bij Frankrijk dan bij Italie.

Gijsels: "Dat is ook logisch omdat Frankrijk het land is waar we op gebied van economische parameters het sterkst op lijken. Alleen is onze totale schuld als percentage van GDP iets hoger wat een licht hogere spread verantwoordt. Ondertussen zijn we door de politieke onzekerheid meer richting Italie opgeschoven. Maar Belgie scoort een stuk beter op zowat alle parameters dan Italie. Dus er zit volgens mij dus een limiet hoeveel de spread kan oplopen door de politieke onzekerheid. ik zie ons niet aan een spread gaan noteren die slechter is dan Italie. Dit verklaart waarom de spread ten opzichte van Duitsland niet veel meer is opgelopen. Als er een politieke doorbraak zou komen zou dit zeker een koopgolf kunnen uitlokken. Hoe lang de impasse nog zal duren kan niemand voorspellen. Op dit vlak blijft het afwachten en kijken op hoeveel dagen dit weinig benijdenswaardige record zal gezet worden."

Eerder dan te kijken naar de koers van de OLO is het vermoedelijk veel voorspellender de koers van de CDS van België te bekijken en de spread tegenover Duitsland. Gijsels: "Op het moment dat de buitenlandse beleggers het Belgisch staatspapier schuwen toont zich dit direct in de koersen van bovengenoemde."

Philippe Gijsels (BNP Paribas): "Het evenaren en breken van het record zal de komende dagen overal de voorpagina's halen, ook in het buitenland. Toch denk ik dat het niet onmiddellijk een grote impact zal hebben op de spreads omdat het moeilijk als een verassing zal komen." De spreads van de Belgische 10 jaar boven Duitsland ligt traditioneel tussen de spread Frankrijk over Duitsland en Italie over Duitsland en normaal gezien veel dichter bij Frankrijk dan bij Italie. Gijsels: "Dat is ook logisch omdat Frankrijk het land is waar we op gebied van economische parameters het sterkst op lijken. Alleen is onze totale schuld als percentage van GDP iets hoger wat een licht hogere spread verantwoordt. Ondertussen zijn we door de politieke onzekerheid meer richting Italie opgeschoven. Maar Belgie scoort een stuk beter op zowat alle parameters dan Italie. Dus er zit volgens mij dus een limiet hoeveel de spread kan oplopen door de politieke onzekerheid. ik zie ons niet aan een spread gaan noteren die slechter is dan Italie. Dit verklaart waarom de spread ten opzichte van Duitsland niet veel meer is opgelopen. Als er een politieke doorbraak zou komen zou dit zeker een koopgolf kunnen uitlokken. Hoe lang de impasse nog zal duren kan niemand voorspellen. Op dit vlak blijft het afwachten en kijken op hoeveel dagen dit weinig benijdenswaardige record zal gezet worden." Eerder dan te kijken naar de koers van de OLO is het vermoedelijk veel voorspellender de koers van de CDS van België te bekijken en de spread tegenover Duitsland. Gijsels: "Op het moment dat de buitenlandse beleggers het Belgisch staatspapier schuwen toont zich dit direct in de koersen van bovengenoemde."