Fundamenteel is er namelijk niet veel veranderd, hoewel er anderzijds toch wel wat vooruitgang werd geboekt.3

De Europese lidstaten zullen zich budgettair aan striktere regels gaan houden, ze zullen meer in de gaten worden gehouden en sancties gaan opgelegd worden wanneer de doelstellingen niet worden gehaald.

Hierdoor krijgt de Europese Centrale Bank de handen meer vrij om perifere staatsobligaties in te kopen.

Philippe Gijsels (BNP Paribas): "Het oplossen van de eurocrisis is een marathon, geen sprint. Er is dus een eerste stap gezet, maar de weg die voor ons ligt is nog lang en bovendien moeilijk begangbaar. Het zal duidelijk zijn dat de aangekondigde besparingsmaatregelen de economische groei negatief gaan beïnvloeden. Dat betekent dat 2012 vanuit economisch standpunt een zeer moeilijk jaar belooft te worden. Het zal moeilijk worden om de bedrijfswinsten te laten stijgen, de huidige verwachtingen zijn waarschijnlijk nog te optimistisch, met mogelijk ruimte voor tegenvallers en voor neerwaartse aanpassingen van de winstverwachtingen."

Fundamenteel is er namelijk niet veel veranderd, hoewel er anderzijds toch wel wat vooruitgang werd geboekt.3 De Europese lidstaten zullen zich budgettair aan striktere regels gaan houden, ze zullen meer in de gaten worden gehouden en sancties gaan opgelegd worden wanneer de doelstellingen niet worden gehaald. Hierdoor krijgt de Europese Centrale Bank de handen meer vrij om perifere staatsobligaties in te kopen. Philippe Gijsels (BNP Paribas): "Het oplossen van de eurocrisis is een marathon, geen sprint. Er is dus een eerste stap gezet, maar de weg die voor ons ligt is nog lang en bovendien moeilijk begangbaar. Het zal duidelijk zijn dat de aangekondigde besparingsmaatregelen de economische groei negatief gaan beïnvloeden. Dat betekent dat 2012 vanuit economisch standpunt een zeer moeilijk jaar belooft te worden. Het zal moeilijk worden om de bedrijfswinsten te laten stijgen, de huidige verwachtingen zijn waarschijnlijk nog te optimistisch, met mogelijk ruimte voor tegenvallers en voor neerwaartse aanpassingen van de winstverwachtingen."