Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'Olie was al voor de crisis in het Midden-Oosten duurder geworden. Een vat Brent is sinds juni vorig jaar met 40 dollar in prijs gestegen, maar meer dan de helft van die stijging werd al opgetekend alvorens de crisis in het Midden-Oosten losbarstte."

Uiteraard valt gezien de grote onzekerheid een prognose met betrekking tot de evolutie van de olieprijs bijzonder moeilijk te maken. Gijsels: "Het is niet onmogelijk dat de crisis alsnog escaleert, met een grote invloed op de economie tot gevolg. Uitgedrukt in percentages is er nu sprake van een olieshock met ongeveer 20% en dat is in historische termen gesproken laag. De recessie van 2008 was een gevolg van de financiële crisis, niet van de stijging van de olieprijs."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'Olie was al voor de crisis in het Midden-Oosten duurder geworden. Een vat Brent is sinds juni vorig jaar met 40 dollar in prijs gestegen, maar meer dan de helft van die stijging werd al opgetekend alvorens de crisis in het Midden-Oosten losbarstte." Uiteraard valt gezien de grote onzekerheid een prognose met betrekking tot de evolutie van de olieprijs bijzonder moeilijk te maken. Gijsels: "Het is niet onmogelijk dat de crisis alsnog escaleert, met een grote invloed op de economie tot gevolg. Uitgedrukt in percentages is er nu sprake van een olieshock met ongeveer 20% en dat is in historische termen gesproken laag. De recessie van 2008 was een gevolg van de financiële crisis, niet van de stijging van de olieprijs."