Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'Bij de aardbeving die Kobe in 1995 trof, was er sprake van ongeveer 2,50% van het BBP. In dit geval reken ik op 1,50 tot 2%, wat overeenstemt met een totale schade van ongeveer 130 miljard euro. Dat bedrag kan uiteraard nog oplopen."

Er moet volgens Gijsels een onderscheid worden gemaakt tussen een verschil in groei en een verschil in waarde: "Ik reken zowel voor het eerste als voor het tweede kwartaal op een terugval in de groei van het BBP met 0,10 tot 0,20%. Wanneer we kijken naar Chili, zagen we dat de economische groei na een zware aardbeving aldaar na twee kwartalen opnieuw aantrok. Deze parallel kunnen we ook naar Japan doortrekken. Maar nogmaals, het is nog te vroeg om al veel zinnigs te vertellen over de schade. Het kan wel enkele weken zelfs tot maanden duren alvorens we een totaalbeeld van de situatie hebben."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'Bij de aardbeving die Kobe in 1995 trof, was er sprake van ongeveer 2,50% van het BBP. In dit geval reken ik op 1,50 tot 2%, wat overeenstemt met een totale schade van ongeveer 130 miljard euro. Dat bedrag kan uiteraard nog oplopen." Er moet volgens Gijsels een onderscheid worden gemaakt tussen een verschil in groei en een verschil in waarde: "Ik reken zowel voor het eerste als voor het tweede kwartaal op een terugval in de groei van het BBP met 0,10 tot 0,20%. Wanneer we kijken naar Chili, zagen we dat de economische groei na een zware aardbeving aldaar na twee kwartalen opnieuw aantrok. Deze parallel kunnen we ook naar Japan doortrekken. Maar nogmaals, het is nog te vroeg om al veel zinnigs te vertellen over de schade. Het kan wel enkele weken zelfs tot maanden duren alvorens we een totaalbeeld van de situatie hebben."