Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "In het begin van het jaar hebben we gezegd dat we ons over een ding geen zorgen moeten maken namelijk dat de markten niets zouden hebben om zich zorgen over te maken. De focus van de zorgen verschuift deze week naar de andere kant van de Atlantische oceaan. De deadline voor de debt ceiling op 2 Augustus (begin volgende week) komt in zich. We zijn er steeds vanuit gegaan dat er hier ter elfder uur, zoals we dat gewoon zijn, wel een oplossing zal worden gevonden. Maar nu begint het gehakketak toch wel lang te duren. En het water tussen de twee partijen lijkt vooralsnog zeer diep. De republikeinen staan nog steeds zeer weigerachtig tegen nieuwe belastingen. En President Obama wil graag een optrekking van de debt ceiling tot na 2012 na de Presidentsverkiezingen, kwestie van in de aanloop naar een mogelijke nieuwe ambstermijn niet te veel moeten te besparen. Het is echter bijzonder twijfelachtig of de Republikeinen hem dat zullen gunnen. Het beloven dus weer spannende dagen te worden met veel nerveusiteit en volatiliteit. We blijven tippen op een ter elfder uur compromie waarna er weer even een relief rally kan volgen.

Daarna komt de focus te liggen op de economische cijfers. Want met al de acties van de overheden en centrale banken zou een mens bijna gaan vergeten dat er nog zoiets is als de reele economie.

Gijsels: "En de meest recente cijfers laten zowat wereldwijd, en nu zelfs in Duitsland, een vertraging zien. De vraag die de markt zal proberen te beantwoorden is hoeveel schade de onzekerheid op de markten heeft aangericht aan het vertrouwen in de economie. Dinsdag krijgen we daarbij al een belangrijke indicatie met de publicatie van het consumentenvertrouwen in de US. We verwachten voor de rest van de zomer een verderzetting van de huidige volatiliteit."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "In het begin van het jaar hebben we gezegd dat we ons over een ding geen zorgen moeten maken namelijk dat de markten niets zouden hebben om zich zorgen over te maken. De focus van de zorgen verschuift deze week naar de andere kant van de Atlantische oceaan. De deadline voor de debt ceiling op 2 Augustus (begin volgende week) komt in zich. We zijn er steeds vanuit gegaan dat er hier ter elfder uur, zoals we dat gewoon zijn, wel een oplossing zal worden gevonden. Maar nu begint het gehakketak toch wel lang te duren. En het water tussen de twee partijen lijkt vooralsnog zeer diep. De republikeinen staan nog steeds zeer weigerachtig tegen nieuwe belastingen. En President Obama wil graag een optrekking van de debt ceiling tot na 2012 na de Presidentsverkiezingen, kwestie van in de aanloop naar een mogelijke nieuwe ambstermijn niet te veel moeten te besparen. Het is echter bijzonder twijfelachtig of de Republikeinen hem dat zullen gunnen. Het beloven dus weer spannende dagen te worden met veel nerveusiteit en volatiliteit. We blijven tippen op een ter elfder uur compromie waarna er weer even een relief rally kan volgen. Daarna komt de focus te liggen op de economische cijfers. Want met al de acties van de overheden en centrale banken zou een mens bijna gaan vergeten dat er nog zoiets is als de reele economie. Gijsels: "En de meest recente cijfers laten zowat wereldwijd, en nu zelfs in Duitsland, een vertraging zien. De vraag die de markt zal proberen te beantwoorden is hoeveel schade de onzekerheid op de markten heeft aangericht aan het vertrouwen in de economie. Dinsdag krijgen we daarbij al een belangrijke indicatie met de publicatie van het consumentenvertrouwen in de US. We verwachten voor de rest van de zomer een verderzetting van de huidige volatiliteit."