Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Toch blijft ons basis scenario dat er ter elfder uur toch nog een compromis uit de bus komt, wat dan een (kortstondige) relief rally op de beurzen kan veroorzaken. De Amerikaanse bevolking begint de situatie ondertussen meer dan beu te worden, wat misschien de druk op de politiek om tot een akkoord te komen wat kan opvoeren. Wat een zeer negatief punt is dat eerst de onzekerheid met betrekking tot de eurozone en nu weer de Vernenigde Staten serieus bijt in de economische groei. In Europa zien we een duidelijke vertraging en gisteren vielen ook in de VS de durable goods weer tegen. Als al de rook rond het politieke over en weer gediscussieer aan beide kanten van de Oceaan zal zijn opgetrokken wordt de hamvraag hoeveel schade er is aangericht aan de reele economie en of we terug een aantrekken zien. Deze zelfde onzekerheid zien we ook terug in de resultaten die de bedrijven de wereld insturen. De resultaten over het afgelopen kwartaal zijn over het algemeen goed. Maar de visibiliteit op de toekomst blijft zeer mistig, wat zeer goed te begrijpen is gegeven de economische onzekerheid."

Wat als er geen akkoord komt? Gijsels: "Dat zou weer een klap zijn voor het vertrouwen met alle negatieve gevolgen van dien. Maar dit zou niet automatisch leiden tot een default. President Obama kan via zijn 14th amendment nog wel even putten uit een paar potjes. Maar wat dan de reactie van de rating agencies zal zijn valt nog te bezien. Want zelfs als er een akkoord komt valt een downgrade niet uit te sluiten. S and P zou graag besparingen van 4 triljoen USD zien en dat ligt momenteel duidelijk niet op tafel. De komende dagen worden weer spannend en het wil maar geen zomer worden."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Toch blijft ons basis scenario dat er ter elfder uur toch nog een compromis uit de bus komt, wat dan een (kortstondige) relief rally op de beurzen kan veroorzaken. De Amerikaanse bevolking begint de situatie ondertussen meer dan beu te worden, wat misschien de druk op de politiek om tot een akkoord te komen wat kan opvoeren. Wat een zeer negatief punt is dat eerst de onzekerheid met betrekking tot de eurozone en nu weer de Vernenigde Staten serieus bijt in de economische groei. In Europa zien we een duidelijke vertraging en gisteren vielen ook in de VS de durable goods weer tegen. Als al de rook rond het politieke over en weer gediscussieer aan beide kanten van de Oceaan zal zijn opgetrokken wordt de hamvraag hoeveel schade er is aangericht aan de reele economie en of we terug een aantrekken zien. Deze zelfde onzekerheid zien we ook terug in de resultaten die de bedrijven de wereld insturen. De resultaten over het afgelopen kwartaal zijn over het algemeen goed. Maar de visibiliteit op de toekomst blijft zeer mistig, wat zeer goed te begrijpen is gegeven de economische onzekerheid." Wat als er geen akkoord komt? Gijsels: "Dat zou weer een klap zijn voor het vertrouwen met alle negatieve gevolgen van dien. Maar dit zou niet automatisch leiden tot een default. President Obama kan via zijn 14th amendment nog wel even putten uit een paar potjes. Maar wat dan de reactie van de rating agencies zal zijn valt nog te bezien. Want zelfs als er een akkoord komt valt een downgrade niet uit te sluiten. S and P zou graag besparingen van 4 triljoen USD zien en dat ligt momenteel duidelijk niet op tafel. De komende dagen worden weer spannend en het wil maar geen zomer worden."