Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'De Japanse centrale bank moet weer greep op de situatie krijgen, dat is duidelijk. Wanneer dat alsnog niet lukt, zijn nieuwe buitengewone maatregelen onvermijdelijk. Het zal de Bank of Japan zijn die moet handelen, want de slagkracht van de overheid is beperkt."

Gijsels verwachtte voor de ramp al een Japans begrotingstekort van 8%: "Dat deficiet kan alleen maar verder oplopen. Eens te meer wordt aangetoond dat een land dat tot over zijn oren in schulden zit, kwetsbaar is voor externe gebeurtenissen. Economisch gezien lijkt de schade van de ramp buiten Japan voorlopig beperkt, maar de beleggers gaan wel meer risico's schuwen. De gebeurtenissen uit de afgelopen dagen tonen opnieuw aan dat een pijl die langs achter wordt afgevuurd gevaarlijker is dan lader vol kogels die langs voor wordt afgevuurd."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'De Japanse centrale bank moet weer greep op de situatie krijgen, dat is duidelijk. Wanneer dat alsnog niet lukt, zijn nieuwe buitengewone maatregelen onvermijdelijk. Het zal de Bank of Japan zijn die moet handelen, want de slagkracht van de overheid is beperkt." Gijsels verwachtte voor de ramp al een Japans begrotingstekort van 8%: "Dat deficiet kan alleen maar verder oplopen. Eens te meer wordt aangetoond dat een land dat tot over zijn oren in schulden zit, kwetsbaar is voor externe gebeurtenissen. Economisch gezien lijkt de schade van de ramp buiten Japan voorlopig beperkt, maar de beleggers gaan wel meer risico's schuwen. De gebeurtenissen uit de afgelopen dagen tonen opnieuw aan dat een pijl die langs achter wordt afgevuurd gevaarlijker is dan lader vol kogels die langs voor wordt afgevuurd."