Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Zolang het "alleen maar" om Griekenland, Ierland en Portugal ging kon het argument gemaakt worden dat het de problemen zich concentreerden in een relatief klein stukje eurozone (zowat 6% van de economie). Dit wordt nu steeds minder het geval. De verschillen tussen de verschillende landen blijven bijzonder groot. Maar als de "animal spirits" los beginnen te lopen wordt alles en iedereen over dezelfde kam geschoren, vliegen de correlaties de hoogte in en wordt diversificatie en risicobeheersing bijzonder moeilijk."

De laatste paar dagen wordt trouwens de logica die al een hele tijd werd gevolgd met voeten getreden. Na Griekenland, Ierland en Portugal was het volgende bastillion Spanje. Maar dat land wordt, ondanks het feit dat de spreads ook hier omhoog gaan, wat overgeslagen en komt Italië in de picture. Waarom?

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Italië krijgt momenteel af te rekenen met een dubbele whammy. Er is natuurlijk de politieke situatie die het bijzonder moeilijk maakt om de structurele problemen van het land aan te pakken. Het is de visie van het IMF dat een brede waaier van hervormingen zou moeten worden toegepast. Maar daar is het land de afgelopen jaren niet in geslaagd. De uitlatingen van President Berlusconi op vrijdag waren daarbij ook niet echt gelukkig gekozen. Maar bovendien is er ook nog de algemene vertraging van de wereldeconomie. En dat komt nog eens bijzonder hard aan voor een economie waar groeien aan een redelijk tempo, zelfs bij een robuste wereldeconomie, een zeer moeilijke zaak is. We ramen de potentiële groei van de Italiaanse economie op zowat 1% als er geen structurele hervormingen worden doorgevoerd. En tegen dat tempo wordt het moeilijk om de hoge schuldenlast te torsen."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Zolang het "alleen maar" om Griekenland, Ierland en Portugal ging kon het argument gemaakt worden dat het de problemen zich concentreerden in een relatief klein stukje eurozone (zowat 6% van de economie). Dit wordt nu steeds minder het geval. De verschillen tussen de verschillende landen blijven bijzonder groot. Maar als de "animal spirits" los beginnen te lopen wordt alles en iedereen over dezelfde kam geschoren, vliegen de correlaties de hoogte in en wordt diversificatie en risicobeheersing bijzonder moeilijk." De laatste paar dagen wordt trouwens de logica die al een hele tijd werd gevolgd met voeten getreden. Na Griekenland, Ierland en Portugal was het volgende bastillion Spanje. Maar dat land wordt, ondanks het feit dat de spreads ook hier omhoog gaan, wat overgeslagen en komt Italië in de picture. Waarom? Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Italië krijgt momenteel af te rekenen met een dubbele whammy. Er is natuurlijk de politieke situatie die het bijzonder moeilijk maakt om de structurele problemen van het land aan te pakken. Het is de visie van het IMF dat een brede waaier van hervormingen zou moeten worden toegepast. Maar daar is het land de afgelopen jaren niet in geslaagd. De uitlatingen van President Berlusconi op vrijdag waren daarbij ook niet echt gelukkig gekozen. Maar bovendien is er ook nog de algemene vertraging van de wereldeconomie. En dat komt nog eens bijzonder hard aan voor een economie waar groeien aan een redelijk tempo, zelfs bij een robuste wereldeconomie, een zeer moeilijke zaak is. We ramen de potentiële groei van de Italiaanse economie op zowat 1% als er geen structurele hervormingen worden doorgevoerd. En tegen dat tempo wordt het moeilijk om de hoge schuldenlast te torsen."