Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'Is economie in de eurozone aan het verzwakken?, deze vraag mag inderdaad worden gesteld. Een aantal recent gepubliceerde indicatoren kwamen duidelijk onder de verwachtingen uit. Er kunnen natuurlijk verzachtende omstandigheden worden ingeroepen, onder andere het koude winterweer dat de groei afremde.'

Gijsels sluit echter niet uit dat er ook meer fundamentele factoren een rol spelen: "Op de eerste plaats was er de relatief zwakke consumentenvraag in Duitsland, waar de kleinhandelsverkopen in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 1,70% zijn gedaald. Daardoor kunnen er vraagtekens worden geplaatst bij een eventuele versnelling van de consumentenvraag bij onze oosterburen. Ten tweede blijft er de aanhoudende zwakte in de periferie, waar een sterke vertraging van de binnenlandse vraag werd vastgesteld in zowel Spanje als Portugal. Een verzwakking van de Europese economie zou vanzelfsprekend geen goed nieuws voor de euro zijn."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'Is economie in de eurozone aan het verzwakken?, deze vraag mag inderdaad worden gesteld. Een aantal recent gepubliceerde indicatoren kwamen duidelijk onder de verwachtingen uit. Er kunnen natuurlijk verzachtende omstandigheden worden ingeroepen, onder andere het koude winterweer dat de groei afremde.' Gijsels sluit echter niet uit dat er ook meer fundamentele factoren een rol spelen: "Op de eerste plaats was er de relatief zwakke consumentenvraag in Duitsland, waar de kleinhandelsverkopen in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 1,70% zijn gedaald. Daardoor kunnen er vraagtekens worden geplaatst bij een eventuele versnelling van de consumentenvraag bij onze oosterburen. Ten tweede blijft er de aanhoudende zwakte in de periferie, waar een sterke vertraging van de binnenlandse vraag werd vastgesteld in zowel Spanje als Portugal. Een verzwakking van de Europese economie zou vanzelfsprekend geen goed nieuws voor de euro zijn."