Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Het was armoede troef over heel de lijn. Het aantal gecreëerde (non-farm) jobs kwam uit op een veel lager dan verwachtte 18.000 met 57,000 jobs in de private sector terwijl er aan de overheidszijde weer eens 39,000 jobs verloren gingen. De werkloosheidsgraad steeg tot 9,182% van 9,053%, maar het cijfer zou dichter bij 9,4% zijn uitgekomen, ware het niet dat de participatiegraad weer niet was gevallen van 64,22 tot 64,06%. Deze dalende participatiegraad is natuurlijk slecht nieuws voor de goede gang van zaken in de Amerikaanse economie en het budget op de langere termijn. We gaan er, zoals de meeste huizen, vanuit dat we hier kijken naar een mid-cycle slowdown en dat de economie terug wat aan momentum zou moeten kunnen winnen later dit jaar. Maar ondertussen blijft de nieuwsflow dus wel slecht wat verder kan wegen op het sentiment."

En dan is er natuurlijk de situatie in Europa. Griekenland lijkt net een beetje onder controle en daar beginnen de markten zich zorgen te maken over Italië. Gijsels: "Na wat uitlatingen van Berlusconi ging de Italiaanse rente fors de hoogte in. En het belang hiervan kan moeilijk worden overschat. Zolang we het hadden over Giekenland, Portugal en Ierland kon nog steeds het argument gemaakt worden dat het over een relatief klein stukje van de Eurozone hadden. (zowat 6%). Maar met Italië, de derde grootste economie, praten we over echt geld. Geen wonder dat er vandaag een Europese top samenkomt in Brussel. De wereld zal ook hier ongetwijfeld, bezorgd, toekijken."

China, wordt ook zoals steeds, met meer dan gewone aandacht gevolgd. De twee eerste "brandhaarden" hebben China wat naar het achterplan van de aandacht geplaatst. Gijsels: "Maar dit betekent geenszins dat we ook hier niet op onze hoede moeten zijn. Het is duidelijk dat ook de Chinese economie sterk vertraagt. De meest recente export maar vooral import cijfers vielen zwaar tegen. Vooral aan de invoerzijde kwam dit als een verrassing. Natuurlijk was er nog de nasleep van de aardbeving in Japan. Maar ook wordt het meer en meer duidelijk dat de voorraden in China momenteel worden afgebouwd. En vooral aan de grondstoffenkant kan dit belangrijke gevolgen hebben. Ook hier gaan de meeste waarnemers uit van een zachte landing. Maar wat als die zachte landing iets harder is dan verwacht. Kortom, onze stelling dat we een nerveuze vollatiele zomer temoet gaan blijft staan als een paal boven water."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Het was armoede troef over heel de lijn. Het aantal gecreëerde (non-farm) jobs kwam uit op een veel lager dan verwachtte 18.000 met 57,000 jobs in de private sector terwijl er aan de overheidszijde weer eens 39,000 jobs verloren gingen. De werkloosheidsgraad steeg tot 9,182% van 9,053%, maar het cijfer zou dichter bij 9,4% zijn uitgekomen, ware het niet dat de participatiegraad weer niet was gevallen van 64,22 tot 64,06%. Deze dalende participatiegraad is natuurlijk slecht nieuws voor de goede gang van zaken in de Amerikaanse economie en het budget op de langere termijn. We gaan er, zoals de meeste huizen, vanuit dat we hier kijken naar een mid-cycle slowdown en dat de economie terug wat aan momentum zou moeten kunnen winnen later dit jaar. Maar ondertussen blijft de nieuwsflow dus wel slecht wat verder kan wegen op het sentiment." En dan is er natuurlijk de situatie in Europa. Griekenland lijkt net een beetje onder controle en daar beginnen de markten zich zorgen te maken over Italië. Gijsels: "Na wat uitlatingen van Berlusconi ging de Italiaanse rente fors de hoogte in. En het belang hiervan kan moeilijk worden overschat. Zolang we het hadden over Giekenland, Portugal en Ierland kon nog steeds het argument gemaakt worden dat het over een relatief klein stukje van de Eurozone hadden. (zowat 6%). Maar met Italië, de derde grootste economie, praten we over echt geld. Geen wonder dat er vandaag een Europese top samenkomt in Brussel. De wereld zal ook hier ongetwijfeld, bezorgd, toekijken." China, wordt ook zoals steeds, met meer dan gewone aandacht gevolgd. De twee eerste "brandhaarden" hebben China wat naar het achterplan van de aandacht geplaatst. Gijsels: "Maar dit betekent geenszins dat we ook hier niet op onze hoede moeten zijn. Het is duidelijk dat ook de Chinese economie sterk vertraagt. De meest recente export maar vooral import cijfers vielen zwaar tegen. Vooral aan de invoerzijde kwam dit als een verrassing. Natuurlijk was er nog de nasleep van de aardbeving in Japan. Maar ook wordt het meer en meer duidelijk dat de voorraden in China momenteel worden afgebouwd. En vooral aan de grondstoffenkant kan dit belangrijke gevolgen hebben. Ook hier gaan de meeste waarnemers uit van een zachte landing. Maar wat als die zachte landing iets harder is dan verwacht. Kortom, onze stelling dat we een nerveuze vollatiele zomer temoet gaan blijft staan als een paal boven water."