Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Het grootste risico voor de Europese economie wordt momenteel gevormd door de indirecte effecten van de recente ontwikkelingen in Japan. Er zijn problemen met de toevoer van Japanse producten en dat kan gevolgen hebben voor de wereldeconomie."

Japan speelt een belangrijke rol in de pan-Aziatische handel, maar ook Europa kan in het verhaal worden betrokken. Gijsels: "Duitsland is kwetsbaar voor externe shocks. Dat bleek al tijdens de financiële crisis, toen de krimp in de Duitse economie vanaf de top tot de bodem groter bleek dat die in het Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, twee landen die nochtans rechtstreeks meer bij de crisis betrokken waren. Export is nog steeds goed voor ongeveer de helft van het Duitse BBP en die afhankelijkheid zou het land nu wel eens zuur kunnen opbreken."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Het grootste risico voor de Europese economie wordt momenteel gevormd door de indirecte effecten van de recente ontwikkelingen in Japan. Er zijn problemen met de toevoer van Japanse producten en dat kan gevolgen hebben voor de wereldeconomie." Japan speelt een belangrijke rol in de pan-Aziatische handel, maar ook Europa kan in het verhaal worden betrokken. Gijsels: "Duitsland is kwetsbaar voor externe shocks. Dat bleek al tijdens de financiële crisis, toen de krimp in de Duitse economie vanaf de top tot de bodem groter bleek dat die in het Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk, twee landen die nochtans rechtstreeks meer bij de crisis betrokken waren. Export is nog steeds goed voor ongeveer de helft van het Duitse BBP en die afhankelijkheid zou het land nu wel eens zuur kunnen opbreken."