Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'April wordt een kritische maand voor Spanje, want dat land zal volgende maand 15 miljard euro aan staatsobligaties moeten herfinancieren. Daardoor kan de spanning in de eurozone opnieuw oplopen. Het oplopen van de onrust kan de rentevoeten in de periferie van de eurozone opnieuw de lucht injagen .'

Tegen deze achtergrond is er een behoorlijk grote kans dat de rentevoeten in de loop van dit jaar gaan stijgen. Gijsels: "Hierbij moet ook rekening worden gehouden met een sterker dan verwacht herstel van de Amerikaanse economie. Daarbij valt niet uit te sluiten dat de Europese Centrale Bank haar basisrente vanaf het tweede kwartaal van dit jaar (april!, zo liet ECB-voorzitter Trichet vorige week doorschemeren) gaat verhogen. Die renteverhoging zou dit jaar wel eens verder kunnen reiken dan algemeen wordt verwacht, gezien het lage peil waarop de rentevoeten zich nu bevinden."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): 'April wordt een kritische maand voor Spanje, want dat land zal volgende maand 15 miljard euro aan staatsobligaties moeten herfinancieren. Daardoor kan de spanning in de eurozone opnieuw oplopen. Het oplopen van de onrust kan de rentevoeten in de periferie van de eurozone opnieuw de lucht injagen .' Tegen deze achtergrond is er een behoorlijk grote kans dat de rentevoeten in de loop van dit jaar gaan stijgen. Gijsels: "Hierbij moet ook rekening worden gehouden met een sterker dan verwacht herstel van de Amerikaanse economie. Daarbij valt niet uit te sluiten dat de Europese Centrale Bank haar basisrente vanaf het tweede kwartaal van dit jaar (april!, zo liet ECB-voorzitter Trichet vorige week doorschemeren) gaat verhogen. Die renteverhoging zou dit jaar wel eens verder kunnen reiken dan algemeen wordt verwacht, gezien het lage peil waarop de rentevoeten zich nu bevinden."