Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) : '"De eerste voor de hand liggende "verliezer" is de verzekeringsector en ook de herverzekeraars die voor een stuk de schade zullen mogen betalen. Ook de sector van de nucleaire energie ( nutsbedrijven) zal hier wereldwijd directe en indirecte ( reputatie) schade van ondervinden. Als de situatie zou verergeren en de hele wereldeconomie naar beneden zou zuigen zullen zowat alle aandelen en sectoren er last van ondervinden. Maar aan de andere kant zijn er zoals altijd ook winnaars. Een sector die er de laatste dagen opmerkelijk sterk bijligt is de sector van de zonne-energie en in afgeleide orde ook die van de alternatieve energie. De druk om weg te diversifiëren van kernenergie zal deze groep zeker geen windeieren leggen."

Aandelen en groepen die er in slagen op vooruit te gaan als de markten naar beneden tuimelen zijn technisch bijzonder sterk. En deze bewegingen zijn dan ook vaak het begin van een belangrijke trend. Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) : 'Obligatiebeleggers spinnen bij dit gebeuren ook garen omdat het geld terugvloeit van meer riskante beleggingen zoals aandelen en grondstoffen naar vastrentend papier. Sinds de crisis begon is de rente al behoorlijk gezakt. Toch zouden we momenteel wat oppassen voor Japans overheidspapier, de rente is hier laag en de overhiedsschuld al bijzonder hoog. Daar komt binnenkort nog de kostprijs van de wederopbouw bij. De yen doet het net zoals na de 1995 aarbeving bijzonder goed omdat er een "natuurlijk" vraag naar yen onststaat doordat er veel geld naar Japan wordt gerepatrieerd. Dit is echter een gevaarlijke kar om achterop te springen, zoals vorige week vrijdag al is gebleken na de interventie door G-20."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) : '"De eerste voor de hand liggende "verliezer" is de verzekeringsector en ook de herverzekeraars die voor een stuk de schade zullen mogen betalen. Ook de sector van de nucleaire energie ( nutsbedrijven) zal hier wereldwijd directe en indirecte ( reputatie) schade van ondervinden. Als de situatie zou verergeren en de hele wereldeconomie naar beneden zou zuigen zullen zowat alle aandelen en sectoren er last van ondervinden. Maar aan de andere kant zijn er zoals altijd ook winnaars. Een sector die er de laatste dagen opmerkelijk sterk bijligt is de sector van de zonne-energie en in afgeleide orde ook die van de alternatieve energie. De druk om weg te diversifiëren van kernenergie zal deze groep zeker geen windeieren leggen." Aandelen en groepen die er in slagen op vooruit te gaan als de markten naar beneden tuimelen zijn technisch bijzonder sterk. En deze bewegingen zijn dan ook vaak het begin van een belangrijke trend. Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis) : 'Obligatiebeleggers spinnen bij dit gebeuren ook garen omdat het geld terugvloeit van meer riskante beleggingen zoals aandelen en grondstoffen naar vastrentend papier. Sinds de crisis begon is de rente al behoorlijk gezakt. Toch zouden we momenteel wat oppassen voor Japans overheidspapier, de rente is hier laag en de overhiedsschuld al bijzonder hoog. Daar komt binnenkort nog de kostprijs van de wederopbouw bij. De yen doet het net zoals na de 1995 aarbeving bijzonder goed omdat er een "natuurlijk" vraag naar yen onststaat doordat er veel geld naar Japan wordt gerepatrieerd. Dit is echter een gevaarlijke kar om achterop te springen, zoals vorige week vrijdag al is gebleken na de interventie door G-20."