Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Dat dan vooral aan de Democratische kant omdat wat er nu op tafel ligt vooral de partij van Obama schijnt pijn te doen. Het is een pakket van voornamelijk besparingen waarbij de voorstanders van nieuwe belastingen toch wat op hun honger blijven zitten. Maar in ons basisscenario gingen we er van uit dat er ter elfder uur we'll een deal zou komen. En die kant lijkt het nu uit te gaan. Als we naar de futures kijken kunnen de markten de deal wel smaken."

Als de handtekeningen er de komende dagen daadwerkelijk komen, valt er toch een groot gewicht van onzekerheid weg. Bovendien moet een deal waar vooral bezuinigingen in staan en het bedrijfsleven wordt gespaard de markten ook ondersteunen.

Gijsels: "Op iets langere termijn zijn er andere elementen die gaan spelen. In onze vorige bijdrage stelden we dat de schade aan de reele economie pas zal kunnen opgemeten worden als de rook is opgetrokken. Dat proces is nu bezig. De laatste weken kregen we toch al een reeks zeer zwakke economische cijfers te verwerken. Het risico dat dit nog een tijdje verdergaat omdat net de broodmodige besparingen initieel een negatieve impact zullen hebben op de economie. De gang van zaken in de reele economie zal na de initiele relief rally de komende maanden het beursbeeld bepalen. Ook mogen we niet vergeten dat het afwenden van de default niet automatisch inhoudt dat er geen downgrade komt van de Amerikaanse schuld. De aankondiging van een downgrade heeft zeker het potentieel om het zomerse stierenfeestje op de beurs te komen verpesten."

Philippe Gijsels (BNP Paribas Fortis): "Dat dan vooral aan de Democratische kant omdat wat er nu op tafel ligt vooral de partij van Obama schijnt pijn te doen. Het is een pakket van voornamelijk besparingen waarbij de voorstanders van nieuwe belastingen toch wat op hun honger blijven zitten. Maar in ons basisscenario gingen we er van uit dat er ter elfder uur we'll een deal zou komen. En die kant lijkt het nu uit te gaan. Als we naar de futures kijken kunnen de markten de deal wel smaken." Als de handtekeningen er de komende dagen daadwerkelijk komen, valt er toch een groot gewicht van onzekerheid weg. Bovendien moet een deal waar vooral bezuinigingen in staan en het bedrijfsleven wordt gespaard de markten ook ondersteunen. Gijsels: "Op iets langere termijn zijn er andere elementen die gaan spelen. In onze vorige bijdrage stelden we dat de schade aan de reele economie pas zal kunnen opgemeten worden als de rook is opgetrokken. Dat proces is nu bezig. De laatste weken kregen we toch al een reeks zeer zwakke economische cijfers te verwerken. Het risico dat dit nog een tijdje verdergaat omdat net de broodmodige besparingen initieel een negatieve impact zullen hebben op de economie. De gang van zaken in de reele economie zal na de initiele relief rally de komende maanden het beursbeeld bepalen. Ook mogen we niet vergeten dat het afwenden van de default niet automatisch inhoudt dat er geen downgrade komt van de Amerikaanse schuld. De aankondiging van een downgrade heeft zeker het potentieel om het zomerse stierenfeestje op de beurs te komen verpesten."