Philippe Gijsels (BNP Paribas): "Er zijn de problemen op lange termijn, die al enkele maanden meegaan. Daarmee verwijzen we de naar begrotingscrisis in de eurozone, de onzekerheid omtrent de afloop van QE2 en de overhitting van de economieën in de Asia Pacific regio. Daarnaast worden er ook de voorwaarden wat betreft liquiditeit op de kapitaalmarkten minder voordelig."

Dat betekent dat de obligatiemarkten zich in de komende maanden kunnen gaan herstellen. Gijsels: "De verkoopgolf bij de obligaties op het einde van vorig jaar was het gevolg van een aantal factoren, waarvan er verschillende niet langer meer aan de orde van de dag zijn. De markt is nu meer uitgebalanceerd, met macro-economische indicatoren en de politiek van de centrale banken als invloedrijkste factoren. Er is een gerede kans dat de rente in de komende maanden geleidelijk aan weer gaat dalen. Een nieuwe golf van risk-off wave maakt de beurzen echter opnieuw kwetsbaar. Technisch ziet het plaatje er bovendien niet zo goed uit."

Philippe Gijsels (BNP Paribas): "Er zijn de problemen op lange termijn, die al enkele maanden meegaan. Daarmee verwijzen we de naar begrotingscrisis in de eurozone, de onzekerheid omtrent de afloop van QE2 en de overhitting van de economieën in de Asia Pacific regio. Daarnaast worden er ook de voorwaarden wat betreft liquiditeit op de kapitaalmarkten minder voordelig." Dat betekent dat de obligatiemarkten zich in de komende maanden kunnen gaan herstellen. Gijsels: "De verkoopgolf bij de obligaties op het einde van vorig jaar was het gevolg van een aantal factoren, waarvan er verschillende niet langer meer aan de orde van de dag zijn. De markt is nu meer uitgebalanceerd, met macro-economische indicatoren en de politiek van de centrale banken als invloedrijkste factoren. Er is een gerede kans dat de rente in de komende maanden geleidelijk aan weer gaat dalen. Een nieuwe golf van risk-off wave maakt de beurzen echter opnieuw kwetsbaar. Technisch ziet het plaatje er bovendien niet zo goed uit."