De winst per aandeel kwam in het laatste kwartaal van het jaar uit op USD 0,47. De markt had op gemiddeld iets minder gerekend. De omzet bedroeg USD 15,1 miljard; rekening werd gehouden met USD 14,38 miljard.

De verkopen van oudere medicijnen daalden, terwijl het nieuwe reumamedicijn Lyrica het afgelopen kwartaal meer dan een miljard dollar in het laatje bracht.

Voor dit jaar verwacht de farmaceut een onderliggende winst per aandeel van USD 2,20 tot USD 2,30. De omzet komt naar verwachting uit tussen USD 56,2 miljard en USD 58,2 miljard.

Pfizer overweegt het onderdeel dat generieke medicijnen produceert - goed voor USD 17 miljard omzet in 2012 - af te stoten. Het dierengezondheidsonderdeel Zoetis wordt voor circa USD 12 miljard naar de beurs gebracht.

Pfizer legde sterke resultaten voor en ook de verkopen van nieuwe medicijnen laten goede resultaten zien. De analisten van ABN Amro handhaven daarom de opinie kopen voor het aandeel.

Het bedrijf heeft veel geld in kas voor een eventuele overname in de biotechsector. Daarvan kan de koers ook profiteren.

Aandeelhouders hebben ook baat bij het stroomlijnen van de portfolio. Dat maakt de waarde vrij van de farmaceutische activiteiten en brengt meer geld in kas voor overnames.

De winst per aandeel kwam in het laatste kwartaal van het jaar uit op USD 0,47. De markt had op gemiddeld iets minder gerekend. De omzet bedroeg USD 15,1 miljard; rekening werd gehouden met USD 14,38 miljard. De verkopen van oudere medicijnen daalden, terwijl het nieuwe reumamedicijn Lyrica het afgelopen kwartaal meer dan een miljard dollar in het laatje bracht. Voor dit jaar verwacht de farmaceut een onderliggende winst per aandeel van USD 2,20 tot USD 2,30. De omzet komt naar verwachting uit tussen USD 56,2 miljard en USD 58,2 miljard. Pfizer overweegt het onderdeel dat generieke medicijnen produceert - goed voor USD 17 miljard omzet in 2012 - af te stoten. Het dierengezondheidsonderdeel Zoetis wordt voor circa USD 12 miljard naar de beurs gebracht. Pfizer legde sterke resultaten voor en ook de verkopen van nieuwe medicijnen laten goede resultaten zien. De analisten van ABN Amro handhaven daarom de opinie kopen voor het aandeel. Het bedrijf heeft veel geld in kas voor een eventuele overname in de biotechsector. Daarvan kan de koers ook profiteren. Aandeelhouders hebben ook baat bij het stroomlijnen van de portfolio. Dat maakt de waarde vrij van de farmaceutische activiteiten en brengt meer geld in kas voor overnames.