Peterdam: "Het was al de vijfde keer dat de Reserve Requirement Ratio werd verhoogd, terwijl de basisrente al drie keer werd opgetrokken. Het ziet er steeds meer naar uit dat de periode van explosieve groei voor de Chinese economie ten einde loopt. Waarschijnlijk zal de economische groei in de tweede helft van het jaar gaan vertragen."

Enkele indicatoren doen vermoeden dat het vertrouwen van zowel bedrijven als consumenten lichtjes aan het dalen is. Peterdam: "Een harde of een zachte landing voor Chinese economie?, het antwoord op de vraag blijft voorlopig open. Wel is het zo dat de groei in de tweede helft van vorig jaar onhoudbaar werd. Daar komt nu nog de strijd tegen de inflatie bovenop. Het optrekken van de koers van de yuan kan een oplossing bieden, want zo worden geïmporteerde grondstoffen duurder. Anderzijds wordt zo de export afgeremd. De onrust in het Midden-Oosten maakt de taak van de Chinese overheid er niet makkelijker op. Anderzijds onderschatten we de ervaring van de Chinese autoriteiten zeker niet."

Peterdam: "Het was al de vijfde keer dat de Reserve Requirement Ratio werd verhoogd, terwijl de basisrente al drie keer werd opgetrokken. Het ziet er steeds meer naar uit dat de periode van explosieve groei voor de Chinese economie ten einde loopt. Waarschijnlijk zal de economische groei in de tweede helft van het jaar gaan vertragen." Enkele indicatoren doen vermoeden dat het vertrouwen van zowel bedrijven als consumenten lichtjes aan het dalen is. Peterdam: "Een harde of een zachte landing voor Chinese economie?, het antwoord op de vraag blijft voorlopig open. Wel is het zo dat de groei in de tweede helft van vorig jaar onhoudbaar werd. Daar komt nu nog de strijd tegen de inflatie bovenop. Het optrekken van de koers van de yuan kan een oplossing bieden, want zo worden geïmporteerde grondstoffen duurder. Anderzijds wordt zo de export afgeremd. De onrust in het Midden-Oosten maakt de taak van de Chinese overheid er niet makkelijker op. Anderzijds onderschatten we de ervaring van de Chinese autoriteiten zeker niet."