Petercam: "La Niña duwt de voedselprijzen mee naar omhoog. Het betreft hier de tegenhanger van El Niño, een klimatologisch fenomeen dat wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen in de Pacific. De gevolg van La Niña zijn onder meer zware regenval in Australië en Oost-Afrika, koud weer in de noordelijke hemisfeer en gebrek aan regen in sommige delen van Zuid-Amerika."

De wateroverlast in Queensland hebben serieuze gevolgen voor een aantal grondstoffen. Petercam: "Uit recente rapporten blijkt dat steenkoolmijnen die goed zijn voor ongeveer 40% van de wereldproductie van steenkool gesloten moesten worden. Het kan maanden duren alvorens de productie opnieuw haar normale peil heeft bereikt. La Niña kan de grondstoffenprijzen nog een tijdje hoog houden, maar zou in de lente over haar hoogtepunt heen moeten zijn. Daarna kunnen de weersomstandigheden normaliseren, met betere oogsten en normalere prijzen tot gevolg."

Petercam: "La Niña duwt de voedselprijzen mee naar omhoog. Het betreft hier de tegenhanger van El Niño, een klimatologisch fenomeen dat wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen in de Pacific. De gevolg van La Niña zijn onder meer zware regenval in Australië en Oost-Afrika, koud weer in de noordelijke hemisfeer en gebrek aan regen in sommige delen van Zuid-Amerika." De wateroverlast in Queensland hebben serieuze gevolgen voor een aantal grondstoffen. Petercam: "Uit recente rapporten blijkt dat steenkoolmijnen die goed zijn voor ongeveer 40% van de wereldproductie van steenkool gesloten moesten worden. Het kan maanden duren alvorens de productie opnieuw haar normale peil heeft bereikt. La Niña kan de grondstoffenprijzen nog een tijdje hoog houden, maar zou in de lente over haar hoogtepunt heen moeten zijn. Daarna kunnen de weersomstandigheden normaliseren, met betere oogsten en normalere prijzen tot gevolg."