Petercam: "Het is nog wat vroeg natuurlijk, maar het lijkt niet overdreven om van het jaar van de zwarte zwaan te spreken. Wat Saoedi-Arabië betreft: de wereldeconomie zou zeker in een recessie wegzakken wanneer we het moeten stellen zonder de 9 miljoen vaten ruwe olie die het land dagelijks bovenpompt. Voorlopig blijft het in Saoedi-Arabië relatief rustig, maar de situatie in het land moet zeker op de voet worden gevolgd."

Japan is uiteraard een zwarte zwaan bij uitstek, niemand had durven voorzien wat er in de kerncentrale van Fukushima ging gebeuren. Petercam: "Zelfs wanneer een nucleaire ramp uitblijft, zal de impact op de Japanse economie groot zijn. Dat zal in de komende weken duidelijk blijken. De bedrijven moeten het namelijk deels stellen zonder elektriciteit en dat is uiteraard een onmogelijke situatie. Op langere termijn kan de groei echter gestimuleerd worden door de heropbouw van het land, maar zo ver zijn we nog niet. De grootste uitdaging voor de Japanse economie blijft de zich opstapelende overheidsschuld. Met een schuldengraad van ongeveer 200% van het BBP is er maar weinig ruimte om nog meer schulden aan te gaan."

Petercam: "Het is nog wat vroeg natuurlijk, maar het lijkt niet overdreven om van het jaar van de zwarte zwaan te spreken. Wat Saoedi-Arabië betreft: de wereldeconomie zou zeker in een recessie wegzakken wanneer we het moeten stellen zonder de 9 miljoen vaten ruwe olie die het land dagelijks bovenpompt. Voorlopig blijft het in Saoedi-Arabië relatief rustig, maar de situatie in het land moet zeker op de voet worden gevolgd." Japan is uiteraard een zwarte zwaan bij uitstek, niemand had durven voorzien wat er in de kerncentrale van Fukushima ging gebeuren. Petercam: "Zelfs wanneer een nucleaire ramp uitblijft, zal de impact op de Japanse economie groot zijn. Dat zal in de komende weken duidelijk blijken. De bedrijven moeten het namelijk deels stellen zonder elektriciteit en dat is uiteraard een onmogelijke situatie. Op langere termijn kan de groei echter gestimuleerd worden door de heropbouw van het land, maar zo ver zijn we nog niet. De grootste uitdaging voor de Japanse economie blijft de zich opstapelende overheidsschuld. Met een schuldengraad van ongeveer 200% van het BBP is er maar weinig ruimte om nog meer schulden aan te gaan."