Volgens Filip Perneel, de fondsenspecialist van Test-Aankoop invest, is de kans groot dat het tot rationaliseringen in het fondsenaanbod komt. "Bij soortgelijke fusies in het verleden - denk bijvoorbeeld aan Fortis en BNP Paribas - zijn na verloop van tijd heel wat fondsenlijnen verdwenen.

Dat gebeurt meestal niet in één keer, het is een geleidelijk proces in stappen. Het gamma van Bank Degroof en Petercam is wel veel kleiner dan dat van Fortis. Maar de twee huizen hebben, naast enkele eigen specialiteiten en niches, heel wat fondsen in hun aanbod die hetzelfde thema bespelen. Daar kun je op termijn fusies verwachten."

"De klanten zullen tijdig geïnformeerd worden als hun fonds verdwijnt of samensmelt."

Het is een aandachtspunt voor wie een van die fondsen via een onlinebroker of via een andere bank dan Degroof of Petercam wil kopen of heeft gekocht. "De klanten van Degroof en Petercam zullen wel tijdig en correct worden geïnformeerd als hun fonds verdwijnt of samensmelt, maar die informatie stroomt niet noodzakelijk door naar de klanten van andere banken", weet Perneel.

"En soms kunnen er onverwachte kosten of belastingen opduiken bij wijzigingen in een fonds. Bij fondsen met meer dan 25 procent obligaties in de portefeuille bijvoorbeeld riskeren beleggers bij een fusie plots een meerwaardebelasting te betalen, die ze normaal pas bij de verkoop moeten afdragen."

"Bovendien bleef bij fondsenfusies in het verleden niet altijd het beste, het goedkoopste of het grootste fonds over", voegt Perneel eraan toe. En heel af en toe werden in het verleden beleggingsfondsen bij elkaar geklutst die niets met elkaar gemeen hadden. Beleggers in een Turkije-fonds zaten dan plots in hetzelfde schuitje als beleggers in een Europa-fonds. Beleggers doen er de komende maanden goed aan om op te letten voor wijzigingen in het fondsenaanbod. (IDW)

Dit artikel komt uit het fondsendossier van het magazine Trends (gepubliceerd op 5 maart 2015).

Volgens Filip Perneel, de fondsenspecialist van Test-Aankoop invest, is de kans groot dat het tot rationaliseringen in het fondsenaanbod komt. "Bij soortgelijke fusies in het verleden - denk bijvoorbeeld aan Fortis en BNP Paribas - zijn na verloop van tijd heel wat fondsenlijnen verdwenen. Dat gebeurt meestal niet in één keer, het is een geleidelijk proces in stappen. Het gamma van Bank Degroof en Petercam is wel veel kleiner dan dat van Fortis. Maar de twee huizen hebben, naast enkele eigen specialiteiten en niches, heel wat fondsen in hun aanbod die hetzelfde thema bespelen. Daar kun je op termijn fusies verwachten."Het is een aandachtspunt voor wie een van die fondsen via een onlinebroker of via een andere bank dan Degroof of Petercam wil kopen of heeft gekocht. "De klanten van Degroof en Petercam zullen wel tijdig en correct worden geïnformeerd als hun fonds verdwijnt of samensmelt, maar die informatie stroomt niet noodzakelijk door naar de klanten van andere banken", weet Perneel. "En soms kunnen er onverwachte kosten of belastingen opduiken bij wijzigingen in een fonds. Bij fondsen met meer dan 25 procent obligaties in de portefeuille bijvoorbeeld riskeren beleggers bij een fusie plots een meerwaardebelasting te betalen, die ze normaal pas bij de verkoop moeten afdragen.""Bovendien bleef bij fondsenfusies in het verleden niet altijd het beste, het goedkoopste of het grootste fonds over", voegt Perneel eraan toe. En heel af en toe werden in het verleden beleggingsfondsen bij elkaar geklutst die niets met elkaar gemeen hadden. Beleggers in een Turkije-fonds zaten dan plots in hetzelfde schuitje als beleggers in een Europa-fonds. Beleggers doen er de komende maanden goed aan om op te letten voor wijzigingen in het fondsenaanbod. (IDW)