Petercam: "ECB ziet inflatiespoken, waabij alleen onverwachte nieuwe gebeurtenissen de visie van de Europese Centrale Bank kunnen doen wijzigen. Blijven dergelijke gebeurtenissen uit, dan zal de ECB op 7 april haar basisrente met een kwart procent verhogen."

De reden voor deze ingreep is volgens Petercam niet echt duidelijk: "De economische activiteit in de eurozone bevindt zich nog steeds 2,90% onder het pre-recessieniveau. De economen van de ECB voorspellen bovendien geen krachtig herstel in de komende jaren. De gestegen grondstoffenprijzen hebben weliswaar de headline inflatie tot 2,40% doen toenemen, maar de kans dat dit gaat leiden tot tweederonde-effecten blijft relatief beperkt. De kerninflatie blijft met 1% al meer dan een jaar laag en op korte termijn wordt daar geen verandering in verwacht. Overigens verwacht de ECB zelf ook geen forse inflatie-opstoot."

Petercam: "ECB ziet inflatiespoken, waabij alleen onverwachte nieuwe gebeurtenissen de visie van de Europese Centrale Bank kunnen doen wijzigen. Blijven dergelijke gebeurtenissen uit, dan zal de ECB op 7 april haar basisrente met een kwart procent verhogen." De reden voor deze ingreep is volgens Petercam niet echt duidelijk: "De economische activiteit in de eurozone bevindt zich nog steeds 2,90% onder het pre-recessieniveau. De economen van de ECB voorspellen bovendien geen krachtig herstel in de komende jaren. De gestegen grondstoffenprijzen hebben weliswaar de headline inflatie tot 2,40% doen toenemen, maar de kans dat dit gaat leiden tot tweederonde-effecten blijft relatief beperkt. De kerninflatie blijft met 1% al meer dan een jaar laag en op korte termijn wordt daar geen verandering in verwacht. Overigens verwacht de ECB zelf ook geen forse inflatie-opstoot."