Petercam: "In tegenstelling tot vroeger kan dit verschil niet meer gecompenseerd worden door de hypotheken op woningen te verhogen. Concreet wil dit zeggen dat de consumentenbestedingen weer gaan terugvallen. Daarbij spelen uiteraard ook de gestegen olie- en voedingsprijzen een rol."

Dit geldt uiteraard ook voor de Europese economie, waarbij vaak op de eerste plaats naar Duitsland wordt gekeken. Petercam: "De Duitse consument is cruciaal voor de opleving van de economie in de eurozone. Daardoor kan het economisch herstel aan snelheid winnen, waardoor het makkelijker kan worden om de Europese periferie te hervormen. De aantrekkende inflatie is echter een bron van ongerustheid, een gegeven dat nog wordt versterkt door jaren van tegenvallende consumentenbestedingen in Duitsland. Precies daarom is het gedrag van de Duitse consument zo belangrijk."

Petercam: "In tegenstelling tot vroeger kan dit verschil niet meer gecompenseerd worden door de hypotheken op woningen te verhogen. Concreet wil dit zeggen dat de consumentenbestedingen weer gaan terugvallen. Daarbij spelen uiteraard ook de gestegen olie- en voedingsprijzen een rol." Dit geldt uiteraard ook voor de Europese economie, waarbij vaak op de eerste plaats naar Duitsland wordt gekeken. Petercam: "De Duitse consument is cruciaal voor de opleving van de economie in de eurozone. Daardoor kan het economisch herstel aan snelheid winnen, waardoor het makkelijker kan worden om de Europese periferie te hervormen. De aantrekkende inflatie is echter een bron van ongerustheid, een gegeven dat nog wordt versterkt door jaren van tegenvallende consumentenbestedingen in Duitsland. Precies daarom is het gedrag van de Duitse consument zo belangrijk."