Peter Vanden Houte (ING):"Ondanks een aantrekkende economie, zorgt de schuldencrisis in Europa voor een steeds groter wordende economische divergentie. De maatregelen die de Europese politici genomen hebben om de crisis te bezweren, zijn onvoldoende. De monetaire unie blijft meer dan waarschijnlijk bestaan, maar de kans op een schuldherstructurering in één of meerdere perifere landen in de komende jaren lijkt onvermijdelijk. Belgische staatsobligaties zijn volgens ING echter solide genoeg om speculatie te weerstaan."

Het expansief monetair beleid in de Westerse landen heeft vooral de groeimarkten met inflatoire spanningen opgezadeld. Via hogere grondstoffenprijzen begint dit nu ook de inflatie in de VS en Europa op te drijven. Vanden Houte: "Al is het dieptepunt van de inflatie volgens ING achter de rug, het gevaar voor galopperende inflatie blijft beperkt. De Westerse centrale banken zullen dan ook in 2011 een soepel monetair beleid blijven voeren. De aanhoudende groei en de licht stijgende inflatie zullen volgend jaar de lange rente wel wat hoger duwen."

Op de wisselmarkten is het vooral wachten op een verdere appreciatie van de munten uit de groeilanden. Vanden Houte: "Gezien noch de VS, noch Europa veel belang hebben bij een appreciërende munt, zal de euro-dollar-koers in 2011 vermoedelijk vrij richtingloos zijn. Op langere termijn blijft de dalende dollartrend echter intact."

Peter Vanden Houte (ING):"Ondanks een aantrekkende economie, zorgt de schuldencrisis in Europa voor een steeds groter wordende economische divergentie. De maatregelen die de Europese politici genomen hebben om de crisis te bezweren, zijn onvoldoende. De monetaire unie blijft meer dan waarschijnlijk bestaan, maar de kans op een schuldherstructurering in één of meerdere perifere landen in de komende jaren lijkt onvermijdelijk. Belgische staatsobligaties zijn volgens ING echter solide genoeg om speculatie te weerstaan." Het expansief monetair beleid in de Westerse landen heeft vooral de groeimarkten met inflatoire spanningen opgezadeld. Via hogere grondstoffenprijzen begint dit nu ook de inflatie in de VS en Europa op te drijven. Vanden Houte: "Al is het dieptepunt van de inflatie volgens ING achter de rug, het gevaar voor galopperende inflatie blijft beperkt. De Westerse centrale banken zullen dan ook in 2011 een soepel monetair beleid blijven voeren. De aanhoudende groei en de licht stijgende inflatie zullen volgend jaar de lange rente wel wat hoger duwen." Op de wisselmarkten is het vooral wachten op een verdere appreciatie van de munten uit de groeilanden. Vanden Houte: "Gezien noch de VS, noch Europa veel belang hebben bij een appreciërende munt, zal de euro-dollar-koers in 2011 vermoedelijk vrij richtingloos zijn. Op langere termijn blijft de dalende dollartrend echter intact."